INGA STARTPIP, INGEN FUNKTION

Fråga

Hej, Experten. Hjälp mig, min dator är död. Den fungerade alldeles utmärkt senast jag stängde av den. Nu händer ingenting när jag slår på den – inga startpip från BIOS, ingen bild och ingen start.

Jag anser mig inte vara helt tap-pad bakom en vagn och har gått igenom det mesta. Moderkortet får ström, fläkten går och lite lysdioder lyser. Jag har tagit ut kortet ur lådan och provkört det med bara processorn och med minneskorten i olika kombinationer. Jag har provmätt med en multimeter och det finns spänningar från nätaggregatet.

Nu har jag slut på idéer &

Svar

När det gäller pipsignalerna så finns de till för att kunna tala om vad som är fel även om det inte går att få någon bild. Men ett krav för att de ska fungera (förutom givetvis att högtalaren är riktigt inkopplad) är att processorn inte är felaktig. Med bara moderkort och processor ska du alltså få pip om allt är som det ska. Det här skulle kunna indikera att din processor har gått sönder, men givetvis är också en möjlighet att det är moderkortet det är fel på.

Kan något ha hänt som orsakat detta sedan du senast använde datorn? Åskväder med strömspikar i modemet eller någon annan liknande yttre påverkan, kanske? Har moderkortet skadats av något sådant kan processor, minne med mera säkert ha överlevt. Men processorn kan också ha skadats av till exempel för hög arbetstemperatur.

Det enklaste du kan göra för att lista ut vilken av komponenterna det är fel på är egentligen att prova dem i en annan dator – en klassisk fesökningsmetod.

redaktionen

Om redaktionen

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Kommentera

*

Liknande artiklar