Långsam router

Fråga

Hej! Jag har ett problem med mitt nätverk. Vi är fem stycken som delar internet via en Linksys WRT54G/GS. Linan som vi delar är Telia 24/2.5. Två av fem ansluter till routern via Wlan.

Problemet som uppstår är att linan uppfattas som seg, fast att den inte är det. Försöker jag komma in på exempelvis datormagazin.se brukar det gå fint utan några som helst problem och så fort datorn har fått kontakt med hemsidan laddas den i den hastighet som kan förväntas.

Men under många stunder (framför allt när alla fem är aktiva) kan man få uppdatera adressen till en webbplats flera gånger innan man får kontakt med platsen överhuvudtaget. Så fort man har fått kontakt går det som sagt fort att ladda sidan.

Jag har kollat så inga obehöriga sitter på det trådlösa, blockerat alla eventuella P2P-klienter och vänt och vridit på problemet som alltid uppstår hur jag än gör.

Sitter jag alldeles ensam på routern kan problemet också uppstå, men det är inte alls lika vanligt. Har man upprättat en anslutning till exempelvis en pokerklient fungerar den stabilt utan några störningar.

Har du någon tanke? Har jag missat någonting?

Lite data:
Router: Linksys WRT54G/GS
Firmware: DD-WRT v23 SP1 Final (05/16/06) vpn

Svar

Eftersom det är att hitta en sida som är svårt misstänker jag något DNS-problem. Allting fungerar ju snabbt när länken väl etablerats. Jag använder inte Telia själv och har ingen erfarenhet av hur väl deras DNS-servrar fungerar. Men det borde normalt inte vara något problem. Dock är ju alla svenska leverantörers DNS:er filtrerade för att stoppa barnporr, vilket väl åtminstone teoretiskt borde leda till en liten fördröjning.

Ett alternativ är att använda någon annan DNS-tjänst. Det finns flera, men en som har gott renommé och sägs vara snabb är Open DNS. Deras adresser är 208.67.222.222 och 208.67.220.220 och du kan hitta mer information på sidan www.opendns.com.

Ett annat tips är att för varje dator ange DNS-adressen till routern (192.168.0.1, eller vad du nu har) och bara ha de riktiga adresserna i routern. Detta gäller oavsett om du byter DNS eller behåller Telia.

Jag skulle också prova med att uppgradera routerns firmware. Du anger inte vilket versionsnummer det är på din WRT54G, men för alla de olika versioner som existerar finns det nyare firmware att hämta på denna sida: www.linksys.com

redaktionen

Om redaktionen

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Kommentera

*

Liknande artiklar