Länksida i stället för felmeddelande

Fråga

När en webbsida inte kan visas på grund av att den kan vara stängd eller att man i adressfältet skrivit en felaktig adress som inte finns ska det komma upp en textsida med ”Webbsidan kan inte visas&” och så vidare. Nu kommer det i stället upp en sida med länkar till mestadels sexsidor. Hur kan man bli av med detta?

Jag misstänkte först att ett webbläsartillägg eller en activeX-kontroll blivit installerat i webbläsaren. Jag provade att inaktivera alla webbläsartillägg och activeX-kontroller, men tyvärr löste det inte problemet.

Kan det ligga i registret och i så fall var kan man hitta det kommandot som byter ut ”Webbsidan kan inte visas&” mot länkar till sexsidor?

Jag har Internet Explorer 7. Tacksam för hjälp.

Svar

Prova först med att öppna Internet-alternativ (i webbläsarens Verktyg-meny eller i Kontrollpanelen). Gå till fliken Avancerat och rulla långt ner tills du hittar ”Visa egna http-felmeddelanden”.

Förmodligen är väl det alternativet förbockat? Det innebär att alla felaktiga sidor (så kallade 404:or) hämtar sin information från en fil i Windows.

Om du tar bort bocken borde du bli av med din länksida – i stället visas det felmeddelande som servern du besöker har valt.

Detta löser dock egentligen inte ditt problem. Om det fungerar som jag har beskrivit har du troligen råkat ut för någon form av spyware/malware som bytt ut ditt 404-meddelande i Windows. Jag har aldrig hört talas om något sådant tidigare, men det låter inte alls omöjligt.

Internet-felmeddelandena finns i filen Ieframe.dll i mappen WindowsSystem32. Du kan ju försöka att manuellt byta ut den mot en frisk version, men enklast är nog att installera om Internet Explorer.

redaktionen

Om redaktionen

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Kommentera

*

Liknande artiklar