Dubbelinstallera XP och Vista

Fråga

Jag har försökt att installera Windows Vista och XP i samma dator och olika partitioner. Men har jag har nu enbart Vista aktivt, för det går tydligen inte att ha de båda systemen. Förr hade jag en boot-meny där jag kunde välja vilket operativsystem jag ville köra, men det går tydligen inte med Vista. Hur gör jag för att kunna gå från den ena till det andra operativsystemet?

Svar

Jodå, det går att ha bägge systemen i datorn, det har bara blivit knepigare. Och orsaken till det är att Vista använder ett helt nytt startsystem som skiljer sig rejält från det tidigare.

Det finns två scenarier, XP installeras först eller Vista installeras först. Enklast är om XP redan är installerat och startar som det ska. Installera Vista på en egen partition (skapa partitionen med lämpligt program om den inte finns). När du startar datorn efter installationen får du en meny där du kan välja mellan Vista och en tidigare Windows-version. Det fungerar, men ser ju inte så kul ut.

För att rätta till menyn kan du använda Vistas inbyggda program Starthanteraren, Bcdedit.exe. Problemet är bara att det är ett bökigt och komplicerat kommandoradsprogram. I stället kan du ladda ner och installera EasyBCD, som lägger till ett Windowsgränssnitt till Bcdedit och gör proceduren betydligt enklare. Hämtas gratis här: http://neosmart.net/dl.php?id=1

Starta programmet, så kan du enkelt snygga till din bootmeny och ge de olika valen korrekta namn.

Om det är Vista som installerats först blir det en aning knepigare. Proceduren är ungefär densamma – installera XP på en annan partition. Men i det fallet skriver XP över all Vistas startinformation och Vista blir oåtkomligt – du kan starta XP som vanligt och du kommer åt din Vista-partition, men du kan inte starta Vista.

Nu måste startsektorn repareras och Vistas startsystem återställas. Starta om datorn med Vistas installationsdiskett. Klicka förbi första skärmen och välj sedan ”Reparera datorn” på nästa skärm. Installationsprogrammet söker igenom datorn efter Vistainstallationer – och bör bara hitta en. Välj denna och gå vidare med Nästa. I fönstret ”Alternativ för systemåterställning”, välj Startreparation. Windows söks igenom och repareras. När det är klart, stäng med Stäng och avsluta med Slutför. Systemet startar om och nu är det Vista som körs – du kan inte länger komma åt XP.

Dags att dra igång EasyBCD enligt ovan. Under ”Add an entry”, välj ”Windows NT/2k/XP/2k3” och enhetsbokstaven för XP-partitionen, samt skriv in ett namn. När du har sparat finns XP med i startmenyn och kan väljas precis som under det första alternativet ovan.

redaktionen

Om redaktionen

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Kommentera

*

Liknande artiklar