Helgdagar i Outlook 2007

Fråga

Finns det inget program man kan köpa till som lägger in de svenska helgdagarna, Alla hjärtans dag, advent, julafton etcetera? De följer inte med programmet.

Svar

Helgdagarna finns faktiskt i programmet. Möjligen är det samma problem för dig som det var i mitt fall – fast programmet anser att de finns är de inte installerade för senare datum än 2007.

Vad detta beror på kan jag inte svara på, men en gissning är att det har samband med att Outlook uppgraderats från en tidigare version, eftersom Outlook 2003 bara hade helgdagar till och med 2007 (det finns dock en uppgradering för 2003-användare också, att ladda ner här: www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=sv&FamilyID=32c24709-50b5-4698-b5cb-be7d6765fe3a).

Hur som helst, välj Alternativ i Verktyg-menyn och klicka sedan på Kalenderalternativ. Klicka på ”Lägg till helgdagar”, se till att Sverige är markerat och klicka på OK. Du får då troligen ett påpekande om att helgdagarna redan är installerade och en fråga om du vill installera dem igen. Svara Ja (men endast om du verkligen inte har några helgdagar – annars får du dubbletter).

Detta installerar alla officiella svenska helgdagar fram till 2012, dock inte exempelvis Alla hjärtans dag, som du önskade – det är ingen helgdag… I urvalet ingår dock midsommarafton och julafton, som inte heller är helgdagar, men däremot inte påskafton, så man baserar sig antagligen på normalt arbetsfria dagar.

Det finns dock hjälpsamma människor som har tänkt på oss komplettister också, och det utan att du behöver betala (fast upphovsmannen tar gärna emot en femtiolapp i donation som uppmuntran till att fortsätta nästa år).

Här kan du ladda ner en fil som innehåller både helgdagar, flaggdagar och lite annat: www.camouflage.org/helg2008. Tänk bara på att du riskerar att få dubbletter. Men det handlar om en vanlig textfil, så du kan själv redigera den före import om det krävs.

Ett kanske bättre alternativ är att först ta bort befintliga helgdagar ur Outlook. Det är ganska enkelt. Se till att Kalendern visas och välj sedan ”Aktuell vy” och ”Efter kategori” i Visa-menyn. Välj att sortera per kategori genom att klicka på Kategorier i rubrikraden, så kan du snabbt hitta helgdagarna och radera alla på en gång.

Sedan importerar du helgfilen via ”Importera och exportera” i Arkiv-menyn – instruktioner finns med i den zip-fil du laddar ner. Tilläggas ska dock att filen är dåligt anpassad för Outlook 2007 – den speciella kategorin Helgdagar utnyttjas inte. Jag har dock gjort om filen för att passa detta format och skickat den till upphovsmannen. Förhoppningsvis tar han med den på webbsidan.

I den nerladdningsbara zip-filen finns dessutom alla namnsdagar med i en separat importfil, om du vill använda dem. Tänk dock efter innan du importerar denna, eftersom det lägger till en kalenderhändelse varje dag.

redaktionen

Om redaktionen

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Kommentera

*

Liknande artiklar