Hur skriva kommandon & hur få igång en webkamera?

Fråga

Hej,

Jag är amatör, och vet inte hur jag ska nå roten och där sätta in # med mera.

Jag har två webkameror men inga program för Linux till Logitech QuickCam Chat eller till PC line100K.

Kan jag få hjälp av Er?

Linuxdistribution: Ubuntu.8.10

Svar

Visst kan du det, eller vi kan i alla fall göra ett försök. Din första fråga gäller vad jag förstår kommandoraden, eller som det ibland kallas terminalen. Denna används för att skriva olika textkommandon, något som sällan behövs i ett modernt Linuxsystem men som kan vara mycket användbart i vissa lägen. Kommandoprompten nås i Ubuntu via menyn Program/Tillbehör/Terminal.

Din andra fråga rör webbkameror, något som tyvärr kan vara lite krångligt. I föregående Ubuntuversion (8.04) var stödet för dessa ganska bra, men tyvärr smög det sig in buggar i 8.10 som gjorde att många kameror slutat fungera. De flesta problem ska förhoppningsvis vara lösta vid det här laget, och har du tur fungerar din kamera utan att någon extra drivrutin behöver installeras. Vad man däremot behöver är ett program som kan hantera kameran, och det finns ett antal sådana att välja på. Prova till erxempel Cheese som finns tillgängligt i Ubuntu:s paketförråd (menyn System/Administration/Pakethanteraren Synaptic).

redaktionen

Om redaktionen

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Kommentera

*

Liknande artiklar