Vill inte använda standardupplösningen

Fråga

Hej! Jag har ett litet problem i Windows 7 som jag inte får någon ordning på. Problemet är som så att jag inte kan få ut någon annan upplösning än den som är standard för min LCD-skärm.

Valen finns, men om jag till exempel väljer 1280×800 så är det enda Windows gör att skapa en ”ruta” som är 1280×800 stor med svarta kanter runt. Den skickar alltså fortfarande en 1680×1050 signal till skärmen.

Ett antal sökningar på problemet leder bara till folk som säger att man ska ändra DPI:n istället om man vill ha det större, men det är inte storleken som problemet. Upplösningen 1280×800 stöder på min skärm 75 hertz, men 1680×1050 stöder bara 60 hertz. När det gäller att se på filmer i PAL får man hack i bilden om frekvensen inte är jämnt delbar med 25. Därför tycker jag att det är värt att offra lite skärpa för att slippa en ryckig bild.

Det bästa jag har lyckats med är att ”tvinga” skärmen till 75 hertz i Catalyst, men då får jag endast upplösningen 1280×1024, vilket är den högsta möjliga upplösningen som skärmen stöder i 75 hertz. Problemet med den är att det ger ett felaktigt bildförhållande (5:4 på en 16:10 skärm).

Finns det något sätt att tvinga Windows 7 att köra med en viss upplösning? Grafikkortet är ett ATI Radeon ifall det påverkar.

Svar

Alla LCD-skärmar (och plasmaskärmar) är byggda för en viss upplösning, eftersom det är så de fungerar. Alla andra upplösningar ger upphov till oskärpa och andra oönskade effekter.

Men eftersom du är medveten om detta problem skulle jag rekommendera dig att prova programmet PowerStrip. Du hittar det i vår nedladdningstjänst: www.datormagazin.se/frinedladdning/allaprogram/article134310.ece.

redaktionen

Om redaktionen

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Kommentera

*

Liknande artiklar