Google städar Android-appar

Google har tagit bort 27 applikationer från Android Market efter att de upptäckt att de innehöll bedräglig kod. Det handlar om appar som kopierar och uppträder som andra populära program och lurar användare att skicka betal-SMS.

Bild 481710

Till skillnad från vissa andra app-tjänster granskar Android Market inte appar innan de läggs till i butiken, men däremot säger man att man snabbt plockar bort sådant som bryter mot säkerhetsföreskrifterna.

Efter att det amerikanska säkerhetsföretaget Lookout uppmärksammat Google på 22 appar, som härstammar från Ryssland och innehåller den så kallade Rufraud-bluffen, har dessa avlägsnats, plus ytterligare fem som upptäckts senare. Enligt Lookout har det gjorts åtminstone 14 000 nedladdningar av olika Rufraud-appar.

Google har fått mycket kritik för att inte göra tillräckligt för att få bort undermåliga eller farliga program, medan rivaliserande butiker, som de från Microsoft och Apple, kräver att alla program ska gå igenom en prövningsprocess innan de accepteras.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar