Ny version av Silverlight

Microsofts Flash-alternativ Silverlight har släppts i den färdiga version 5, som väl kanske blir den sista. Här finns GPU-acceleration och hårdvaruavkodning för H.264 media, stöd för postscript- utskrifter, samt förbättrat 3D-stöd.

Med tanke på att Microsoft siktar på en plugin-fri webbupplevelse i Windows 8:s Metro-gränssnitt är det många som förvånas över att man fortfarande investerar tid och pengar på Silverlight, och risken är väl att detta blir den sista versionen.

På samma sätt som Adobes Flash har Silverlight råkat ut för att HTML5-tekniken tar över mer av programmens funktioner och att de på sikt kanske går sin död till mötes – Adobe har ju redan tillkännagivit att man slutar utveckla Flash för mobila enheter. Däremot kommer ju HTML5 med största säkerhet inte att utvecklas lika snabbt som Adobe eller Microsoft kan förbättra sina produkter.

Ladda ned Silverlight 5 här: www.microsoft.com/silverlight.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar