Pardus på väg in i 2011

Linuxdistributionen Pardus har tagit ett stort steg mot det nya året. I dess releasekandidat av version 2011, med kodnamnet Hasankeyf, finns ett bättre hårdvarustöd och flera korrigerade buggar. Men det återstår en del arbete för utvecklarna.

Det är Linuxkärnan 2.6.37-rc8 som bidrar till det förbättrade hårdvarustödet. I skrivande stund är kärna 2.6.37 släppt i stabil version och det är troligt att denna ingår i kommande stabila Pardus 2011. Någon version av Pardus 2010 släpptes aldrig, däremot släpptes både version 2009.1 och 2009.2 under förra året.

På grafikfronten finns en nyhet för användare av AMD- och Nvidia-baserade grafikkort. Både under installationen såväl som i efterhand finns valet mellan en öppen källkodsdrivrutin eller en proprietär drivrutin. Konfigurationsverktyget för nätverk är portat till ett nytt Networkmanager-backend. Konfiguration av trådade och trådlösa nätverk kan numera ske via terminalen, om så önskas.

Bland övriga nyheter finns att mjukvaran Yali, som används för installation och hantering av Pardus, har buggfixats. Nya binära paket är inkluderade i 2011-paketförrådet och Pardus går nu att köra på ryska eller ungerska.

Kodnamnet för releasekandidaten är som tidigare nämnts Hasankeyf, samma namn som den turkiska staden som syns på bilden ovan. Pardus-utvecklaren Gökcen Eraslan förklarar namnvalet:

– Vi vill uppmärksamma det hot mot den historiska byn som orsakas av Ilisudammen. Hasankeyf är en gammal del av Mesopotamien, ett av den mänskliga historiens äldsta bosättningsområden.

Sist, men inte minst, finns det främst två kända buggar som utvecklarna arbetar för att lösa innan den tänkta lanseringen den 20 januari. Den första buggen består av att webbläsaren Firefox alltid körs på engelska, oavsett vilket lokalt systemspråk som angivits. Den andra buggen är att en speciell kärnparameter kan krävas för att undvika bootproblem på vissa maskiner.
www.pardus.org.tr

Kommentera

*

Liknande artiklar