Återställare med Windows 8

Det ska bli enklare att fräscha upp Windows när Microsoft släpper version 8 av operativsystemet.

Företaget inför en funktion som gör det möjligt för användaren att göra en ominstallation av systemet, men samtidigt spara sina så kallade Metro- program, merparten av inställningarna och sin data. I Windowsbloggen liknar Microsofts Steven Sinofsky funktionen med återställningsknappen vi hittar på en router eller möjligheten att återställa en smart mobiltelefon utan att förlora någon information.

Alternativet ”Refresh your PC” ska införas i betaversionen av Windows 8. Funktionen är alltså tänkt att råda bot på mindre problem som kan uppstå över tid medan en ny fabriksåterställning, ”Reset your PC”, ger användaren möjlighet att börja om med ett helt nytt system. Det finns även möjlighet att radera hårddisken eller -diskarna på ett säkert sätt som ska förhindra eventuella försök att återskapa informationen. Leta efter alternativet ”Thorough” i betaversionen. Funktionen kommer även väl till pass när det är dags att överlåta sin dator till någon annan eller lämna in den för återvinning.

Sinofsky konstaterar att många Windowsmaskiner har liknande funktioner redan i dag, men lösningarna är många och i vissa fall krångliga.

– Om du är personen dina vänner, släktingar och grannar vänder sig till när de behöver hjälp med datorn kan det hända att du ibland märker att det krävs en komplett ominstallation av systemet. Utan en enhetlig upplevelse för att göra det kan det sluta med att du spenderar mer tid med att hitta återställningsverktyget för en specifik PC än att lösa själva problemet. Och det blir än värre om du hjälper någon över telefonen, skriver Steven Sinofsky.

I Windows 8 siktar utvecklarna på att förenkla processen och skapa en funktion som fungerar på samma sätt i alla datorer. Dessutom ska det gå snabbt. Och i de fall datorn inte startar som den ska går det att aktivera de nya funktionerna via ett bootbart USB-minne.

Anders Öhman

Om Anders Öhman

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland. Gillar prylar - som fungerar - och lämnar aldrig hemmet utan sin smarta mobil. Tycker för övrigt att alla borde ha en HTPC under TV:n och en hemmaserver i garderoben. E-post: anders.ohman@datormagazin.se

Kommentera

*

Liknande artiklar