Dell satsar på Linux – igen

Dell har lanserat ett försöksprojekt kallat Sputnik som går ut på att ta fram en bärbar Linux-dator som är anpassad för att möta behoven hos mjukvaruutvecklare.

Det första steget i projektet är ett sex månaders utredningsarbete som är avsett att utmynna i en Dell XPS13 Ultrabook med Ubuntu 12.04.

Dell har antytt att det finns utrymme för en mer ambitiös uppföljningsansträngning om det första försöket lyckas. Dells tidigare Linux-insatser har givit blandade resultat trots att företaget redan 2007 började erbjuda Ubuntu på stationära och bärbara datorer efter påtryckningar från förespråkare för öppen källkod. Huvudorsaken till problemen har varit bristande hårdvarustöd. För närvarande är det få modeller som erbjuds med Linux förinstallerat.

I Sputnik-projektet avser man nu att satsa på stöd för hårdvaran i lite mer avancerade maskiner än de budgetdatorer som tidigare varit aktuella, med målet att nå utvecklare och avancerade användare och faktiskt hitta köpare till produkterna.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar