Fyra terabyte från Western Digital

I ett försök att konkurrera med kapacitet mot hastigheten hos SSD-enheter slår Western Digital till med den nya hårddisken Black Edition 4TB.

Efter att man tidigare lanserat några diskar på fyra terabyte för företag kommer nu denna konsumentinriktade enhet med rejält med lagringsutrymme.

Kapacitet och pris per gigabyte kan vara det enda sättet för traditionella hårddiskmedier att tävla mot SSD, men det betyder inte att Western Digitals nya flaggskepp är billigt. Den svarta WD4001FAEX betingar ett pris på 339 dollar, vilket innebär strax under 3 000 kronor i Sverige när den kommer, gör den till en av de dyraste hårddiskarna på marknaden, men med en dubbelkärnig processor, en rotationshastighet på 7 200 varv i minuten och 64 megabyte cache bör den vara en av de snabbaste.

Vidare har hårddisken anslutning för SATA 6,0 gigabit per sekund och flera tekniker för högre driftsäkerhet och prestanda, bland annat Dual Actuator, Intelliseek, Stabletrac och No Touch, plus fem års garanti.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar