Köra program utan privilegier

Fråga

Jag har en dator med Windows 7 Professional som körs på ett Asus P8Z69 V-Pro med en Intel i5-2550K processor. Till moderkortet hör Asus AI Suite II för att kontrollera/automatisera till exempel fläktar, överklockning etcetera.

Men, jag har 4 konton i datorn, varav barnens är begränsade (tillhör alltså inte Admin-gruppen). AI Suite II kräver tyvärr att få köras med administratörsbehörighet. Med andra ord dyker det upp ett antal UAC-frågor varje gång barnen loggar in. Eftersom jag inte ger dem administratörslösenordet får de klicka bort dessa UAC-frågor (fem stycken om jag minns rätt) eller acceptera att de ligger i underkant och blinkar när de använder datorn. Oavsett vilket startar inte AI Suite II som det ska och en del av datorns potentiella prestanda går förlorad för barnen.

Kan jag via gpedit.msc, secpol.msc eller någon annan metod ge ett specifikt program egenskaper så att det alltid körs som administratör och därmed inte utlöser UAC? Jag vill inte stänga av UAC och jag vill framförallt att program och tjänster som går i bakgrunden startats och fungerar oavsett användarens rättigheter.

Om svaret kräver en bättre uppsats kanske detta kan vara ett artikelförslag om hur man hanterar liknande situationer som nog tyvärr kommer fortsätta att uppstå.

Dan-Erik Bergström

 

Svar

Det här var en klurig fråga och jag har varit tvungen att forska en hel del. Till att börja med har jag hittat en hel del kritik mot AI Suite, som jag dock inte har någon personlig erfarenhet av. Du kanske skulle klara dig lika bra utan?

UAC är ett avancerat system och det är inte så enkelt som att bara göra någon inställning någonstans. Vad som kan göras är delvis beroende av om AI Suite körs som program eller tjänster, vilket jag inte vet. I det förra fallet kan det möjligen fungera att använda kompatibiltetsläge för varje enskilt program som autostartas och där markera att programmet alltid ska köras som administratör.

Just när det gäller AI Suite har jag dock fått fram att det tydligen startas med hjälp av Schemaläggaren, så problemet borde gå att lösa med inställningar där. Prova om följande möjligen kan fungera.

Starta Schemaläggaren (finns under Systemverktyg) och leta reda på Asus i vänstra panelen. Där ska det finnas två schemalagda åtgärder, ASUS AI Suite II Execute och ASUS DigiVRM Help, inställda att starta vid inloggning. Dubbelklicka på en i taget så får du upp dess egenskaper. På fliken Utlösare ser du vad som startar aktiviteten. Fliken Allmänt är dock den som är intressant. Under Säkerhetsalternativ finns angivet vilket användarkonto som används för att starta åtgärden.

Klicka på ”Byt användare eller grupp”, klicka på Avancerat och sedan på ”Sök nu”. Välj ditt administratörskonto och stäng med OK.  Pricka för ”Kör oavsett om användaren är inloggad eller inte”, se till att ”Spara inte lösenordet” inte är bockmarkerat och sätt en bock vid ”Kör med högsta privilegier”.  Stäng med OK och ange ditt lösenord. Lösenordet sparas och används i fortsättningen vid schemalagd start av det aktuella programmet. Gör samma sak för båda två.

Jag ger inga garantier, men hoppas att detta kan lösa ditt problem. Återkom gärna och rapportera hur det gick.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar