Lightroom sätter foton på kartan

Äntligen! ropar säkerligen många digitalfotografer när de får reda på att nästa version av fotohanteringsmjukvaran Photoshop Lightroom får stöd för geo-taggade bilder.

Adobe släpper en öppen betaversion av Lightroom 4 där vi bland annat hittar nyheter som bättre behandling av skuggor och högdagrar, utökat stöd för videofilmer från systemkameror och en direkanslutning till en tjänst som låter användaren tillverka och beställa egna fotoböcker. Utvecklarna har även lagt till en förhandsgranskning som ska göra det enklare att anpassa färgrymden i ett foto till den tänka publiceringsdestinationen som exempelvis kan vara i digital form på webben eller utskrivet på papper. Användaren kan även skicka bilder via e-post via hans eller hennes personliga Gmail-, Hotmail- eller Yahookonto. Adobe har även lagt in stöd för positionsbestämning av fotografier, vilket bör komma som ett välkommet tillägg för många.

Precis som tidigare fungerar Lightroom som ett digitalt bildarkiv som främst riktar sig till professionella fotografer och seriösa amatörer. I mjukvaran kan man både organisera, behandla, skriva ut och på olika sätt publicera fotografier. Adobe beskriver den nya versionen som en rejäl uppdatering med flera nya funktioner, varav många uppges vara direkt hämtade från användarnas önskemål. Betaversionen av Lightroom 4 finns till både Mac och Windows och går att ladda ned från Adobe Labs.

Anders Öhman

Om Anders Öhman

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland. Gillar prylar - som fungerar - och lämnar aldrig hemmet utan sin smarta mobil. Tycker för övrigt att alla borde ha en HTPC under TV:n och en hemmaserver i garderoben. E-post: anders.ohman@datormagazin.se

Kommentera

*

Liknande artiklar