Många Windows-virus i Mac

Enligt en ny rapport från datorsäkerhetsforskarna hos Sophos Systems är Mac OS X inte lika säkert som många tror, och kan framför allt vara en risk för Windows-system när de används i samma miljö.

20 procent av alla Mac-datorer i Sophos studie bar på någon form av skadlig kod för Windows. Detta utgör inget hot mot Mac, men kan skickas vidare till Windows-system via nätverk, USB-enheter och e-postbilagor.

Sophos Graham Cluely använder metaforen med den sexuellt överförbara sjukdomen klamydia för människor. Sjukdomen visar ofta inga tydliga symptom, men oupptäckt klamydia kan orsaka allvarliga problem. Den goda nyheten är att klamydia är lätt att behandla, och så är det också med skadlig kod på Mac-datorer, enligt Cluely.

Rapporten visar också att totalt 2,7 procent av undersökta Mac-datorer var smittade med någon form av malware som påverkar även dem. Vanligast var trojanen Flashback och tvåa kommer det falska antivirusprogrammet OSX/FakeAV. Det handlar inte om virus, men Sophos anser att även Mac-användare bör ta sitt ansvar gentemot resten av datorvärlden och hålla sina datorer rena, om inte annat för att problemet inte i framtiden ska bli lika stort som det nu är för Windows.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar