Metoder för ominstallation

Fråga

Nu börjar mitt Asus 939-moderkort bli rejält trött och jag blir väl tvungen att byta upp mig. Problemet är att jag är programgeek. Jag har en stor mängd program som jag vill behålla. En hel del hängde inte med vid uppgraderingen till Windows 7 (familjeutgåvan med tre licenser) för två år sedan, så jag har fortfarande kvar XP-partitionen.

Maskinen blir en Intel i7 med inbyggd grafik, eller kanske till och med en av de nya 115 som kommer under våren. Jag tar steget till UEFI, SSD, 100 procent SATA 6, 16 gigabyte minne eller mer. OCZ PCI SSD intresserar mig en hel del, men verkar för dyrt. Kan inte första varför man ska dras med SATA-buss för ett minneskort.

Frågan: Nar jag installerade mitt nuvarande moderkort gick det någorlunda bra att kopiera partitionerna till en ny hårddisk, starta om, reparationsinstallera, lite tricks för att få rätt på några konstiga filer, HAL eller vad det nu hette.

Så helst skulle jag vilja göra detsamma för att uppgradera systemet igen, stoppa in nya hårdvaran och köra. XP-installationen får jag väj ge upp om jag ska ha UEFI, men Windows 7 vill jag gärna ha kvar oförstört.

Jo, en sak, jag förstår inställningen hos de som tycker att man ska rensa upp när man monterar en ny dator, men min favoritsysselsättning är absolut inte att installera om och göra om programinställningar på kvällarna under två månader. För mig är det en smaksak.

Men är det möjligt att göra?

Jag skulle helst skapa separerade data- och programpartitioner på den nya maskinen också, men jag har förstått att Microsoft sätter käppar i hjulet överallt, så jag får nog ge upp det.

Ragnar Möller


Svar

Jag förstår din inställning mycket väl – jag är själv kraftigt emot att sitta och konfigurera om datorn och installera program i en evighetsprocedur. Jag föredrar att precis som du att ta med mig mitt gamla system utan ominstallation. Det där med upprensning ger jag inte så mycket för. Det är inte så viktigt, särskilt inte med modernare system än XP, så jag är på din sida.

Det bör gå alldeles utmärkt att använda den metod du föreslår även denna gång, alltså att klona systemdisken till den nya och sedan reparationsinstallera. Men det är viktigt att tänka på var startinformationen ligger. Med Windows 7 är det inte alls säkert att det är på samma partition som systemet finns på. Många är de som flyttat om eller bytt hårddiskar och sedan plötsligt inte kunnat starta Windows. Men startinformationen går enkelt att flytta med gratisprogrammet Easy BCD (http://neosmart.net/easybcd). Se bara till att göra det före ommöbleringen.

Och jag tycker inte att du ska ge upp XP, heller. Installera Virtual Box eller Virtual PC i ditt Windows 7 och kör XP i en sandlåda, det fungerar utmärkt. Du kan till och med använda samma installation om du konverterar din nuvarande installationspartition till en virtuell disk. Det finns flera program som kan användas för detta, exempelvis Winimage (www.winimage.com).

Men jag förstår inte vad du menar med att Microsoft hindrar dig att lagra program och data på olika partitioner. Det är väl bara att göra det?

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar