Nytt Lightroom till lägre pris

Adobe kapar priset på Photoshop Lightroom 4. Den nya versionen kostar cirka 1 200 kronor, vilket innebär en prissänkning med drygt 55 procent jämfört med föregångaren.

Knappt två månader efter betalanseringen av nya Lightroom är version 4 är klar för leverans. Mjukvaran finns på svenska till både OSX- och Windows. Programmet har fått stöd för geotaggar, en direktanslutning till fotobokstjänsten Blurb och kan både justera och plocka ut stillbilder ur videoklipp i HD-format. Programmet har en förfinad teknik för manuell bearbetning av skuggor och högdagrar och förbättrade automatiska justeringar för exponering och kontrast, uppger Adobe.

Utvecklarna har lagt till flera nya funktioner och åtgärdad över 800 buggar sedan lanseringen av den publika betaversionen, som laddats ned över 300 000 gånger.

– Synpunkter från våra kunder har varit ovärderligt för att utveckla Lightroom. Det verkliga knepet för en stor release som denna är att kombinera användarnas insikter med Adobes innovationer inom bildbehandling, säger Winston Hendrickson, chef för Digital Imaging Products på Adobe.

Vissa problem finns dock fortfarande. Ett par antivirusprogram ser mjukvaran som ett möjligt hot, eller blockerar programmet från att skicka E-post. Fotoböcker med typsnitten Courier New eller Times kan resultera i fel i texten och att skriva till en högupplöst PDF i Windows 7 kan leda till oväntade krascher, uppger Adobe. Så räkna med en eller flera uppdateringar inom kort.

Det nya stödet för så kallade geotaggar har varit efterlängtat. Funktionen kan givetvis läsa in existerande taggar, men nya Lightroom 4 låter även användaren märka ut platser på egen hand. Den som vill kan spara sina favoriter för att göra taggningen i efterhand enklare. En fullversion av Photoshop Lightroom 4 kostar drygt 1 200 kronor och en uppgradering – från samtliga versioner av mjukvaran – kostar strax under 700 kronor. Föregångaren kostar cirka 2 800 kronor i flera svenska internetbutiker.

Anders Öhman

Om Anders Öhman

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland. Gillar prylar - som fungerar - och lämnar aldrig hemmet utan sin smarta mobil. Tycker för övrigt att alla borde ha en HTPC under TV:n och en hemmaserver i garderoben. E-post: anders.ohman@datormagazin.se

Kommentera

*

Liknande artiklar