Samsung Galaxy S III – en efterlängtad telefon

Efter succén med Galaxy S II har förväntningarna på efterträdaren Samsung Galaxy S III varit enorma. Nu är den här och verkar väldigt lovande.

Den nya telefonen har bland annat en 4,8-tumsskärm med HD-superamoledteknik, quadcore-processor, en åttamegapixelkamera bak och en 1,9-megapixelkamera fram.

Galaxy S III är något större än sin föregångare med måtten 136,6 x 70,6 x 8,6 millimeter (jämfört med 125,3 x 66,1 x 8,5) och med sina 133 gram är den 17 gram tyngre. Skärmupplösningen är 1280 x 720, medan S II hade 800 x 480. Processorn körs i 1,4 gigahertz, mot tidigare 1,2, och har dubbelt så många kärnor. Minnesutrustningen är densamma – en gigabyte plus 16 gigabyte internminne – och batteriet är något kraftigare.

Men trots den imponerande hårdvaran verkar det vara på mjukvarusidan man satsat mest. Telefonen kör Android 4 med en förbättrad version av Samsungs eget gränssnitt. Annan ny funktionalitet är exempelvis något som kallas S-Beam, där man med hög hastighet kan kopiera en fil från en Galaxy S III till en annan genom att helt enkelt lägga mobilernas ryggar mot varandra.

Telefonen har också ansiktsigenkänning, plus att den även känner av ögonrörelser. Så länge du tittar på skärmen aktiveras exempelvis inte skärmsläckaren och du slipper störas av onödiga avbrott. Dessutom känner S III av dina rörelser – för luren mot örat och mobilen ringer automatiskt upp det nummer du har tagit fram från kontaktlistan.

Kamerans prestanda har också förbättrats med bland annat snabbare starttid. Den kan dessutom enkelt aktiveras genom att trycka på skärmen och samtidigt vrida på mobilen.

– Galaxy S III visar vägen till framtiden. Redan idag. Galaxy S III är en ny typ av smartphone som tar steget in i en ny era. En människovänlig sådan, säger Andreas Norberg, nordisk produktchef för mobiltelefoner på Samsung.

Galaxy S III kommer i butik i slutet av maj till det rekommenderade butikspriset 6 000 kronor. 

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar