Skära linjer på skärmen

Fråga

Det har hänt något mycket konstigt på min dator. Plötsligt när jag satt och surfade kom det bara upp att rosa streck rakt över min skärm. Efter en halv minut blev allt som var under strecket helrosa! Skärmen under strecket flimrade. När jag hade Windows på bytte den färg till grön/blå, men bakgrundsfärgen var fortfarande rosa.

Jag stängde av datorn och lät den vila i någon minut, sedan satte jag på den och då var strecket och det rosa borta. Sedan stängde jag av den igen. Efter några timmar satte jag på den, då var strecket och det rosa tillbaka. Jag provade med de olika bildskärmsinställningarna tills jag kom till upplösningen, då bytte jag till en lägre upplösning och problemet försvann. Kan det ha med upplösningen att göra? Varför har det blivit så nu? Kan jag göra något så att jag kan få tillbaka den högre upplösningen utan att strecket kommer tillbaka?

Maja

 

Svar

Du skriver ju tyvärr inte vad det är för dator och grafikkort du har, men jag skulle gissa att problemet är grafikkortet. Är det en gammal dator? För säkerhets skull kan du prova med en annan bildskärm och kabel för att helt utesluta fel på skärmen.

En trolig möjlighet är att grafikkortet har givit upp och behöver bytas. Prova först med att installera de allra senaste grafikdrivrutinerna från tillverkaren. Med tanke på hur felet yttrar sig skulle jag gissa att det är ett Nvidia-lort du har? I så fall hittar du drivrutiner på www.nvidia.com. Om det är AMD/ATI, gå i stället till www.amd.com.

Hjälper inte det, ta tillbaka datorn till leverantören om du har garanti kvar. Ta annars ur kortet och prova det om möjligt i en annan dator. Fungerar det som det ska där finns det något annat problem i din dator, kanske med strömförsörjningen. Kontrollera alla kablar och kortet sitter ordentligt på sin plats och inte glappar.

Är det samma problem med kortet i en annan dator är det tyvärr bara att köpa ett nytt.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar