Superdiskar med ny teknik

En ny lagringsteknik gör det möjligt att producera hårddiskar som rymmer 60 terabyte. Ja, först om drygt tio år förstås. Men ändå. Redan nu har Seagate lyckats dubblera densiteten jämfört med dagens lagringsenheter. Det innebär 128 gigabyte data per kvadrat-tum.

Seagate beskriver tekniken bakom den ökade densiteten som ett genombrott. Metoden kallas heat-assisterad magnetic recording, HAMR, och kan alltså ersätta dagens perpendikulära lagringsteknik, PMR, som lanserades 2006.

Första generationens HAMR-lösningar gör det alltså möjligt tillverka standardhårddiskar som rymmer 6 terabyte data och 2,5-tummare som kan lagra 2 terabyte. Men tekniken kommer att förfinas så att densiteten ökar än mer. Seagate siktar på diskar som rymmer upp till 60 terabyte.

– Hårddiskinnovationer som HAMR kommer att vara en nyckel för att göra det möjligt att utveckla än mer dataintensiva applikationer i framtiden, och ge företag och konsumenter över hela världen ökade möjligheter att använda, hantera och lagra digitalt material, säger Mark Re, chef vid Seagates forskningsavdelning.

Dagens perpendikulära teknik gör det möjligt att lagra 77,5 gigabyte per kvadrattum, men även den har mer att ge. Seagate uppger att PMR-diskar kommer att nå sin maximala densitet först om några år och då rymma upp till 6 terabyte.

Anders Öhman

Om Anders Öhman

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland. Gillar prylar - som fungerar - och lämnar aldrig hemmet utan sin smarta mobil. Tycker för övrigt att alla borde ha en HTPC under TV:n och en hemmaserver i garderoben. E-post: anders.ohman@datormagazin.se

Kommentera

*

Liknande artiklar