Windows på en pinne?

Fråga

Hur gör jag en USB-sticka (eller CD) bootbar med ett äldre operativsystem? Jag vill köra ett gammalt program som inte kan installeras i Vista. Jag vill även kunna skriva ut från programmet.

De maskiner jag vill kunna köra programmet i har som operativsystem Vista eller Windows 7. De operativsystem som jag har licens för är: Windows 95B, Windows 98 och Windows XP Home.

Calle

 

Svar

Innan jag besvarar din egentliga fråga vill jag gärna peka på ett betydligt enklare sätt att åstadkomma det du vill, nämligen att installera Virtual Box eller Microsoft Virtual PC (båda gratis) och sedan installera ditt gamla operativsystem där. Då har du det i ett fönster och kan enkelt växla mellan systemen.

Utskrift kan vara ett problem om det inte finns drivrutiner för skrivaren till det gamla operativsystemet, men det gäller även om du skulle köra det från ett minne. En utväg är då att skriva ut som PDF, flytta filen till värddatorn och skriva ut den där.

Vad gäller att köra från ett USB-minne eller en CD-skiva går det, men det är inte helt trivialt. Att laborera med Windows 95 eller 98 tror jag inte är värt besväret. Chansen att det ska finnas drivrutiner som passar en modern dator med Vista eller 7 är ganska liten.  Dessutom finns en inbyggd moment 22-situation i att stödet för USB är dåligt eller obefintligt i dessa gamla system.

Windows XP, däremot, är en annan femma. Där finns dessutom redan färdiga lösningar som gör att du relativt snabbt kan komma igång utan att krångla. Jag skulle rekommendera att du använder Bart PE Builder för att skapa ett Bart PE-system av ditt Windows XP. Kravet är att du har tillgång till en licens, men så är ju fallet.  Kolla här: www.nu2.nu/pebuilder. Det är helt gratis.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar