Windows startar inte

Fråga

Min dator är en Fujitsu Q1510 med Windows 7. Den hänger sig vid start och jag får alternativen att starta felsökning eller starta Windows som vanligt. i bägge fallen hänger sig datorn vid Windowsloggan. Sedan blir skärmen helblå.

Jag har försökt med den återställningsskiva som medföljer, samma resultat. Jag har också bränt en separat skiva för att kunna starta från denna, samma resultat. Det går att komma in i BIOS.

Är det hårddisken som eventuellt kraschat? Felet uppstod vid streaming av SVT på datorn. Skärmen blev plötsligt blå. Först kom en massa text som genast försvann. Jag har haft en del problem tidigare, då jag varit tvungen att starta om datorn med felsökning, men den har då alltid gått igång.

Christer Blomberg

 

Svar

Tyvärr kan det mycket väl vara som du tror, att hårddisken havererat. Hårddiskar är förbrukningsvara, men å andra sidan är väl den där datorn inte så väldigt gammal? Det behöver ju dock inte vara ett fysiskt fel, utan kan handla om skadade filer eller disksektorer.

Om jag förstår dig rätt har du bara en återställningsskiva, inte någon riktig installationsskiva för Windows? I så fall är nog den bästa första åtgärden att starta datorn med en reparationsskiva av något slag och undersöka hårddisken, samt försöka reparera den vid eventuella upptäckta fel. Sedan kan du göra om försöket med återställningsskivan (tänk bara på att den raderar ditt eventuella innehåll på disken).

Det finns gott om olika sådana reparationsskivor eller räddningsskivor. De flesta kör någon form av Linux och kan användas för att starta datorn. Sedan kan olika verktyg köras för att undersöka och rätta till problem. Här är några exempel:

 

Det är också tänkbart att det skulle fungera med Microsofts egen reparationsskiva. En sådan kan skapas inifrån Windows, men problemet är ju då att du inte kan starta Windows. Du kan dock skapa en med hjälp av en annan dator som kör samma version av operativsystemet (32 eller 64 bit). Öppna ”Säkerhetskopiering och återställning” i Kontrollpanelen och klicka på länken ”Skapa en systemreparationsskiva” till vänster. Följ instruktionerna för att bränna skivan.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar