X16-kort i X8-plats

Fråga

Jag har ett Asus DSBV-DX servermoderkort. Jag har mitt grafikkort i en PCI 33 Mhz/32-bit/5V-slot.

Jag undrar om jag kan köpa ett modernare grafikkort och installera det i en PCI Express x8 -slot som även finns på moderkortet. I så fall skulle jag behöva en lane converter från x8 till x16 då grafikkortet är till en X16-slot, vad jag tror i alla fall.

Skulle det kunna fungera? Jag bryr mig inte om garantin, så det går bra att slipa ner bakkanten på en x8-slot och placera i ett x16 grafikkort. Det skulle vara bra att veta om det fungerar då.

Eller klippa en pci-e extender i stället för en slot?

Mark Andersson

Svar

Det borde fungera. Men som du själv räknat ut passar inte x16-kortet i ett x8-uttag, eftersom det senare är för kort. Du kan antingen såga ut ett jack i bakkanten av uttaget (eller smälta med en lödkolv – i båda fallen måste du vara oerhört försiktig) eller såga av den bakre kontaktraden på kortet.

Det finns ju risker med att våldföra sig på prylarna, så någonting sådant här känns ju tryggare: www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=9SIA1KT1HP7204&cm_re=Pci-e_riser_cable-_-9SIA1KT1HP7204-_-Product

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar