Filassociationer ändras

Fråga

Med en viss regelbundenhet ändras inställningarna för vilka program som är standard för att öppna olika program till Windows egna program.

Jag vill exempelvis att websidor ska öppnas med Firefox som jag har angett som standard, men efter en tid har det ändrats till Edge. Samma sak med pdf-filer som jag vill öppna med Acrobat som jag angett som standardprogram. Finns det något sätt att undvika att Windows ändrar mina inställningar?

Roland

 

Svar

Det här händer inte hos mig, men det är tydligen ett inte helt okänt fenomen. Jag har inte hittat någon information om vad det beror på, men däremot olika lösningar. En av de enklare torde vara programmet Stop Resetting My Apps: www.carifred.com/stop_resetting_my_apps. Jag har dock inte testat det själv, så användning sker på egen risk.

En annan möjlighet är att lösa det manuellt genom att ändra i systemregistret. Starta Registereditorn och navigera till nyckeln HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE \ Classes \ Local Settings \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ AppModel \ Repository \ Packages.

Leta reda på den applikation som du vill blockera från att vara standard och öppna nyckeln \Capabilities \ FileAssociations under denna. Till höger hittar du en lista på filassociationerna för detta program. Dubbelklicka på den som är aktuell och kopiera AppX-strängen som finns i datafältet.

Gå sedan till nyckeln HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE \ Classes \”AppX-strängen”. Högerklicka på aktuell nyckel och väl välj att skapa ett nytt strängvärde. Ge värdet namnet NoOpenWith och lämna det tomt.

Upprepa detta för alla filassociationer du vill behandla. Det kan vara lämpligt att först säkerhetskopiera systemregistret, eftersom det är lätt att förstöra något och kan vara krångligt att återställa det.

 

 

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

1 kommentar

Kommentera

*

Liknande artiklar