Låsa skrivbordet

Fråga

Jag har fixat ett superenkelt skrivbord med bara några stycken ikoner för mina gamla föräldrar, så att de inte tappar bort sig. Men hur hindrar jag dem från att flytta ikonerna och skapa en massa oreda?

Bifråga: Hur kan jag exportera denna inställning till en annan dator? Jag har skapat nya ikonbilder som också måste följa med.

Ragnar Möller

Svar

Jag kommer inte på något enkelt sätt att låsa ikonerna helt och hållet. Det finns mjukvara som kan göra det, men jag hittar inget som inte kostar pengar.

Men om du nöjer dig med en dellösning är det inte svårt att ordna. Ikonerna går då att flytta, men de återställs till ursprungspositionerna så snart datorn startas om. Starta Registereditorn och gå till nyckeln HKEY_CURRENT_USER \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer.

Om nyckeln Explorer inte finns, skapa den. Skapa sedan ett DWORD-värde och ge det namnet NoSaveSettings. Dubbelklicka på det nya värdet och sätt det till 1. Starta om datorn.

Menar du att du vill exportera skrivbordets utseende? Det är bara att kopiera mappen Desktop, som finns i mappen \Användare\Användarnamn och i mappen \Användare\Default. Dina hemgjorda ikonbilder förvarar du väl antagligen i en särskild mapp och då ska du kopiera den också.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar