Mystisk blinkande ikon

Fråga

En gång i minuten dyker en ikon upp i Aktivitetsfältet i Windows 7 och hindrar skärmsläckaren från att aktiveras. Gör den något mer? Den syns i en halv sekund, men jag lyckades fånga den på video.

Man ser ett kugghjul i bakgrunden, samt en kamera och skrivare i förgrunden. Kan jag få slut på det?

Tommy Petersen

Svar

Det där är en Windowstjänst som heter Interactive Services Detection. Den körs som alla tjänster i bakgrunden och just den här ägnar sig åt att leta efter andra tjänster som felaktigt försöker interagera med användaren, något som tjänster inte ska göra.

Det kan finnas flera anledningar till varför detta sker. Men i de flesta fall handlar det om att tjänsten drabbats av ett undantagsfel. Vanligen brukar man kalla det en ”krasch”.

Tjänster startar i allmänhet vid start av Windows. Om tjänsten kraschar kommer du att se Interactive Services Detection-ikonen då. Om du ignorerar meddelandet eller väljer ”Fråga mig senare”, kommer Interactive Services Detection meddela dig igen om fem minuter.

När den blinkar hela tiden, som i ditt fall, är det troligt att den kraschande tjänsten försöker starta om och sedan kraschar igen. Som användare är det bästa alternativet att försöka identifiera vilken tjänst som orsakar problemen, för att sedan kunna söka efter en uppdatering på tillverkarens webbplats eller kontakta supporten.

Du ska kunna klicka på ikonen och få upp ett meddelande. Längst ned i meddelandefönstret finns sökvägen till det program det handlar om och du bör med hjälp av detta kunna identifiera det. Avinstallera det om det inte behövs eller installera en fungerande version.

Om ikonen blinkar så snabbt att du inte hinner klicka på den måste du tillgripa en annan metod och gå via Loggboken. Starta denna (i Windows 7 finns den i Administrationsverktyg i Kontrollpanelen) och högerklicka på ”Anpassade vyer” i vänstra panelen. Välj ”Skapa anpassad vy”.

Pricka för ”Per källa” och bocka sedan för ” Interactive Services detection” i rullisten till höger. Klicka på OK. Kalla din vy vad du vill och klicka på OK för att spara den. Nu kan du använda denna vy när du vill för att titta på händelser från just denna tjänst och borde utan svårighet kunna identifiera det felande programmet.

Annons
Annons
Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar