Startknappen fungerar inte

Fråga

Jag har två frågor:

1) Hur återställer jag funktionen för startknappen som har upphört att fungera på bästa sätt. Det gäller den knapp som finns längst ned till vänster, som ser ut som ett fönster och den som finns bredvid, som ser ut som ett förstoringsglas. Det händer inget om jag vänsterklickar på någon av dessa knappar. Högerklickar jag på fönsterknappen, öppnas en kompakt meny. När jag klickar på sökknappen, händer ingenting.

Jag googlade och fick ett tips hur detta kan återställas via kommandoraden, men det ledde till nästa fråga.

2) Trots att jag loggade in via ett administratörskonto, fick jag meddelande om att jag inte hade tillräckliga behörigheter, jag har för mig att felkoden var 740. Finns det något hemligt superadministratörskonto? Och hur aktiverar jag det (detta fanns ju i någon tidigare version).

Datorn är en HP, uppgraderad från Windows 7 till Windows 10, jag har för mig att det är 64 bit, svensk version.

Jan Lindam

Svar

Fråga 2 är enklast att besvara. Du måste öppna Kommandotolken med administratörsrättigheter. I den kompakta meny du nämner finns två val – Kommandotolken och Kommandotolken (administratör).

Vad gäller huvudproblemet är det säkert tips om att använda Powershell som du har hittat på nätet? Det här felet är nämligen inte helt ovanligt. Den åtgärden brukar fungera, men tyvärr oftast bara kortvarigt. Sedan kommer problemet tillbaka.

Det bästa du kan göra är nog att prova en reparationsinstallation. Det går utmärkt att göra en sådan med hela systemet intakt.

Ladda ned verktyget du hittar här: https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10. Kör det och välj att skapa installationsmedia för en annan dator. Skapa detta på ett USB-flashminne.

Kör sedan programmet direkt från USB-minnet inifrån Windows 10. Starta alltså inte datorn från minnet, utan kör setup.exe från Utforskaren. Ominstallationen tar någon timme och Windows 10 återskapas med alla installerade program och inställningar orörda.

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

2 kommentarer

Jag råkade ut för samma fel med startknappen. Det gick inte att fixa hur jag än gjorde.

Till slut löste jag det med lite handpåläggning. Jag ändrade helt enkelt namn på en viktig Windowsfil och startade datorn. Naturligtvis uppstod ett allvarligt fel 😉 så Windows beslutade sig för att reparera installationen. Fem minuter senare var datorn igång och fungerade som vanligt….

”Jag ändrade helt enkelt namn på en viktig Windowsfil och startade om datorn. ”
Skulle det stå!

Kommentera

*

Liknande artiklar