Toughbook firar 20 år med nya modeller

Panasonics tåliga 2-i-ett-dator Toughbook kommer snart i en ny modell, tillsammans med en helt ny Toughpad i så kallat semi-ruggat utförande.

Den första Toughbook-modellen från Panasonic hette CF-25, utkom för lite över 20 år sedan och var en rejäl kluns på fyra kilo. Den nya Toughbook CF-33 väger 2,7 kilo och är en robust bärbar 2-i-1-dator med ljusstark tolvtumsskärm och ett bildformat på 3:2. Skärmen har multitouch som fungerar både med handskar och i regn.

Datorn är utrustad med Core i5-processor, åtta gigabyte arbetsminne och en SSD på 256 gigabyte. Två batterier gör att batteribyte kan göras i flygande fläng utan avstängning. Det finns en frontkamera på två megapixel med stöd för Windows Hello-inloggning och en bakre kamera på åtta megapixel. Windows 10 Professional är standard, men kan ersättas med Windows 7.

Enheten är damm- och fuktskyddad enligt IP65 och tål att tappas från en höjd av 120 centimeter. En mängd tillbehör finns i form av dockningsstationer, fordonshållare och fästen för att enkelt hållas med en hand under arbete.

Plattan kan köpas separat för 2 900 euro och vid behov kompletteras med tangentbordsdelen senare. Grundpris för båda enheterna tillsammans är 3 500 euro och svenska modeller väntas dyka upp i juni.

Samtidigt lanserar Panasonics sin första semi-ruggade 2-i-1-dator i Toughpad-serien, kallad FZ-Q2. Med en vikt på 1,9 kilo, 12,5-tumsskärm, Core m5-processor, fyra gigabyte minne och 128 gigabytes SSD är datorn tänkt för miljöer där det behövs flexibilitet, men inte riktigt samma tålighet som för Toughpad.  Trots det tål den en fallhöjd på 75 centimeter tack vare sitt aluminiumchassi.

Toughpad FZ-Q2 utkommer även den i juni och priset blir 2 000 euro.

 

 

 

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar