Samsung SSD 32GB

Samsung SSD 32GB

Publicerad

En glimt av en snabb framtid. Det är länge sedan Samsung började prata om NAND Flashminnesbaserade hårddiskar, SSD, men först nu har vi fått möjlighet att granska vad framtidens lagringsenheter går för.

Testobjektet rymmer 32 gigabyte, är i 2,5-tumsformat och ansluts via det parallella ATA-gränssnittet. Enheten väger bara 54 gram och eftersom den helt saknar mekaniska komponenter, ger den inte ett ljud ifrån sig.

Samsungs SSD-enhet uppvisar enastående prestanda och får 6 306 poäng i PCmark05 HD och är därmed den snabbaste i 2,5-tumsformat som vi någonsin har testat.

Översatt i åtkomsttid betyder den höga testpoängen att SSD-enheten svarar på 0,2 millisekunder. Som jämförelse har den tidigare testvinnaren i 2,5-tumsklassen, Hitachi Travelstar 7K100, en svarstid på 15 millisekunder. Det är bara vid överföring av stora filer som SSD-enheten presterar överföringshastigheter som är jämförbara med den traditionella Travelstar-hårddiskens. I sådana sammanhang läses data i ordningsföljd och åtkomsttiden blir därmed mindre relevant.

Med Windows XP och 13 gigabyte data installerat startar ett SSD-baserat system på 31 sekunder. Ett likvärdigt system baserat på den traditionella Travelstar-hårddisken behövde 41 sekunder för att utföra samma operation. SSD-enheten riskerar inte heller att bli långsammare med tiden, eftersom den inte påverkas negativt av fragmentering.

På SSD-enhetens pluskonto får vi också skriva in den låga energiförbrukningen på 0,2 watt i viloläge och 1 watt vid full aktivitet, stöttåligheten på 1 500 G och en genomsnittlig tid till haveri på 114 år.

På minuskontot skriver vi in priset, som ännu inte är fastställt på den svenska marknaden. I skrivande stund är det oklart om Samsungs SSD-enheter kommer att erbjudas som separata komponenter i Sverige. I Tyskland annonserar Amazon Samsungs SSD-enheter för 593 euro.

Av: Emil Larsen

Faktaruta

Samsung 32GB Solid State Drive


FÖR Blixtsnabb hantering av de flesta uppgifter, knäpptyst, lätt och energisnål.EMOT Pris och lagringskapacitet.REKOMMENDERAS TILL Den som är beredd att betala för tystnad och höga prestanda.
CIRKAPRIS ännu ej fastställt.TILLVERKARE SamsungKONTAKT www.samsung.se

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015