Stor uppdatering av liten kärna

Stor uppdatering av liten kärna

Publicerad

Världens minsta grafiska Linuxdistribution, Tiny Core, har uppdaterats till version 4.0. Här är godbitarna av nyheterna.

Då hela distributionen ryms inom dryga tolv megabyte i ISO-format är det inte så förvånande att det handlar om mjuka nyheter, i form av uppdaterade paket och justeringar av systemfiler.

Linuxkärnan har uppdaterats till version 3.0.3, Udev till version 173 och Glibc har ersatts av Eglibc 2.13. Den sistnämnda ger stöd för arkitekturerna 485 och 586. Bland de bibliotek som förnyats finns GCC till 4.6.1, E2fsprogs till 1.41.14 och Util-Linux till 2.19.1. En ny och delvis omskriven version av loadcpufreq hanterar numera laddning av moduler snabbare än tidigare. Filen .xsession har justerats så att den hanterar misslyckade starter av grafiska gränssnittet X.

Fönsterhanteraren som används är liksom tidigare Busybox, dock numera i version 1.19.2 med de senaste patcherna och en Network Block Device (NDB)-klient. Nödvändiga systemfiler, så som rebuildfstab, tc-config och rc.shutdown, har uppdaterats för att ge stöd åt NDB-klienten. Med hjälp av denna kan din lokala klient ansluta till en NDB-server och använda delar av serverns hårddiskutrymme som en lokal blockenhet.

För dig som är tekniskt intresserad rekommenderas ett besök på projektets webbplats, då det finns fler spännande nyheter, så som dynamiska kärnberoenden, att ta del av. Noterbart är att även Micro Core från samma utvecklare har släppts i version 4.0.

www.tinycorelinux.net

Storkelen har betydelse. I Tiny Core 4.0 ingår minimalistiska paket från början för att storleken ska behållas runt tolv megabyte ISO-fil. Webbläsaren Firefox går att installera separat, men den upptar över 20 megabyte.

Storkelen har betydelse. I Tiny Core 4.0 ingår minimalistiska paket från början för att storleken ska behållas runt tolv megabyte ISO-fil. Webbläsaren Firefox går att installera separat, men den upptar över 20 megabyte.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015