Farväl till vapnen

Publicerad

En klassisk rubrik på en avslutande krönika. Det är nu dags för mig att lämna över detta utrymme till en annan krönikör.


Bild 351312
Henrik Kalling var Datormagazins
krönikör på de så kallade .end-
sidorna under 2005 till våren 2011.
Vi publicerar nu hans mycket
uppskattade krönikor även här
i Uppsnappat.

På ett sätt är det skönt efter att ha producerat alster till den här sidan sedan 2005, ändå är det inte utan ett visst vemod jag skriver detta. Beslutet är dock fattat, och det är helt och hållet mitt beslut.

En gång i månaden har jag skrivit en krönika. De flesta gånger har orden formligen sprutat fram i en iver att berätta om något roligt eller intressant. Målet har varit enkelt - att bjuda på en stunds förströelse som förhoppningsvis lockar till skratt. Detta som motvikt till det annars ganska tunga innehållet i Datormagazin och på Datormagazin.se.

Redan från start fick jag fria händer av tidningen att skriva om vad som helst, en relativt sällsynt ynnest för en krönikör. Min förhoppning är att jag har förvaltat detta förtroende på ett bra sätt. Det känns så, med tanke på de glada tillrop som har kommit från många av er läsare (och även från redaktionen).

Det har många gånger varit en delikat balansgång. Detta då jag ofta har skrivit om händelser som inträffat i min vardag. Mindre rumsrena händelser och ordval har tvättats bort, likaså har jag strävat efter att personer i min omgivning inte ska kunna identifieras. För det mesta har detta lyckats, en del har känt sig lite träffade men då har det också varit meningen. Trots allt innebär friheten som krönikör att jag kan utdela någon liten välment känga.

En del av er läsare har hört av sig och frågat om allt som jag skriver om verkligen är upplevt. Det korta svaret blir att så är fallet. Det långa svaret är dock lite annorlunda. Hur en händelse uppfattas beror på personen som har upplevt den. För min del kan jag se humor i det mesta, något som också återspeglar sig när jag skriver. Jag väljer ofta att inte återge händelserna med kirurgisk precision. De återges som jag upplevde dem.

En del gånger när jag har satt mig vid datorn har det tagit emot. Det är inte alltid som något intressant har hänt sedan förra krönikan. Då har det varit dags att göra en färd bland minnena, för att plocka upp någon rolig händelse. En sådan krönika tar lite länge tid att få fram, det är däremot ett bra sätt att minnas saker i detalj. Och en bra mätare på hur bra vi har det. Prova gärna själv med att plocka fram roliga händelser som har inträffat de senaste månaderna. Förmodligen dröjer det inte länge förrän du har ett leende på läpparna.

Tidsbrist är ett av skälen till att jag nu lämnar över pennan. Detta kanske låter lite märkligt med tanke på att krönikan bara är en sida. En krönika börjar dock ta form långt innan jag påbörjar själva skrivandet. Den lever och formas i huvudet under flera dagar innan den väl kommer på papper.

Denna process är både rolig och lite tröttande. Många gånger har den fått mig att gapskratta när jag har blivit påmind om något dråpligt. När så har skett i andras sällskap har jag fått förklara anledningen till skrattet. En och annan köande i mataffären har nog tvivlat på min mentala status.

Tröttande har det varit på så sätt att jag har kunnat vakna mitt i natten med en idé som måste ned på papper. Till en början klev jag ur sängen och satte mig vid skrivbordet. Följden blev att min flickvän kunde se på mitt ansikte att det snart var dags att skriva en krönika. De mörka ringarna under ögonen avslöjade detta.

Relativt snart lärde jag mig dock att ha en anteckningsbok på sängbordet. Detta är också ett tips till .end-sidornas nya krönikör, som kommer att ta vid på ett ypperligt sätt.

Det har varit otroligt roligt att skriva dessa krönikor. Detta tack vare dig som läser tidningen. Många har hört av sig via e-post. En del har kommit med uppmuntrande ord, andra har berättat om egna upplevelser. Denna återkoppling har varit det mest givande av allt. Ett stort tack för det.

Bild 351341

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

3 kommentarer

Reuter: Get Windows Media Center Running on Windows 10 in a Few Easy Steps http://www.lifehacker.co.uk/2015/09/11/get-windows-media-center-running-windows-10-easy-steps

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015