Oredev 2011 i backspegeln

Publicerad

Under andra veckan av november genomfördes årets upplaga av konferens Oredev i Malmö. Datormagazin fanns på plats för att ta del av de senaste trenderna och nya spännande tekniska lösningar.

Konferensen, som gick av stapeln för sjunde året i rad, inhystes på Slagthuset i Malmö där över 1 000 deltagare och talare utbytte erfarenheter. Trots eventets namn fanns både deltagare som inte var direkt involverade i utveckling och seminarier på andra ämnen. Men fokus låg onekligen på just utvecklingsprocessen och majoriteten av seminarierna passade främst utvecklare och testare.

För att sätta extra fokus på mingel och att knyta nya kontakter finns sedan förra året en officiell smartphone app. En del av appen bestod av ett pussel som löses bit för bit genom att mingla till sig andra deltagares tilldelade nummer. Den som knytit tillräckligt många kontakter för att lösa hela pusslet belönades med priser i informationsdisken. Utöver att vara en kul idé som uppmuntrar deltagare att knyta nya kontakter var även den praktiska betydelsen stor. Istället för att behöva skriva upp telefonnummer, epostadress, twitter-konto med mera så räckte denna korta sifferkod för att visa alla nödvändiga kontaktuppgifter.

Konferensen sparkade igång med två workshops som sträckte sig över hela två dagar. Det ena var utformat för att deltagare snabbt skulle kunna komma igång med programmeringsspråket Scala utan någon tidigare erfarenhet av språket. Av självaste skaparen av Scala, Martin Odersky, lärde sig deltagare allt ifrån grundläggande syntax genom testning till utvecklingsverktyg.

Det andra tvådagarspasset var på ämnet HTML5 och främst Javascript. Det nya API:et för Canvas (som Datormagazin tidigare skrivit om i nummer 8-2011) gör det möjligt att skriva avancerade grafiska applikationer direkt i Javascript. Passet berörde även WebGL som låter utvecklare animera 3D i ren Javascript. Seb Lee-Deslisle, som höll i denna workshop, återanvände en del av innehållet i sitt seminarie på samma ämne för att förbluffa publiken.

Ett spretigt innehåll för alla
Den tredje dagen kom själva konferensen med seminarier och andra events igång. Under tre dagar hade deltagarna möjlighet att välja på åtta olika spår per dag där varje spår bestod av ungefär en handfull seminarier inom samma ämne. Utöver de spår med tydlig tyngd på utveckling fanns även seminarier inom bland annat arkitektur, projektmetodik, sociala nätverk och entreprenörskap.

Under de tre resterande dagarna inleddes varje morgon med en keynote. Kanske var första dagens keynote av Reddit-grundaren Alexis Ohanian mest intressant. Han framförde vilka möjligheter som finns när de flesta företag struntar i användaren. Men framför allt hur viktigt det är att bry sig om användaren i en miljö där webbläsarens bakåtknapp är din värsta fiende som webbplatsägare.

Resten av dagen spenderade undertecknad på spåret med webbinriktning. Utöver ett pass om grundläggande Ruby on Rails dominerade Javascript dagens agenda. Seb Lee-Deslisle från första dagarnas workshops återkom och visade hur enkelt det är att hantera fysik i visualiseringar utan att ha någon djupare kunskap om just fysik. Sessionen berörde även webbläsarfunktionen websockets och efter att en stor del av publiken öppnat en särskild webbsida i sina smartphones blev dessa en del av hans demonstration.

En senare session fortsatte på samma ämne men med en mer teknisk synvinkel. Seminariehållaren Jonas Jacobi påtalade möjligheterna med socketkommunikation jämfört med vanliga HTTP-anrop och visade exempel på imponerande webbapplikationer. Då HTTP-anrop bara kan gå i en riktning och dessutom alltid innehåller ett datahuvud blir de tunga och svårjobbade i mer avancerade lösningar.

Även dagens sista session på spåret involverade delvis socketkommunikation i webbmiljö. Felix Geisendörfer introducerade Node.js (se Datormagazin nummer 12-2011) som är en grundplåt för att köra Javascript på serversidan. Genom att utnyttja Javascripts event-baserade natur och en resurssnål hantering av anslutningar går det att göra oerhört mer skalbara applikationer som i teorin kan klara hundra tusentals klienter på en server. Tack vare ett gediget bibliotek av färdiga moduler går det även att använda Node.js som mejlserver, FTP-server och mycket annat.

Bygga testfall med hjälp av sociala nätverk
Den andra dagen spenderade undertecknad på lite olika spår med intressanta föreläsningar. De mest intressanta bevittnade sessionerna återfanns på spåret för testning. Den indiska testaren Pradeep Soundararajan visade hur uppdateringar på Twitter utgjorde utmärkt utgångspunkt för att bygga testfall. Bland annat avhandlades förslag på sökningar och effektiv användning av sökfilter men även hur man identifierar kritiska sektioner i applikationen och sedan söker efter problem som användare stött på.

På samma spår höll sedan Gojko Adzic en intressant föreläsning om vikten av att hela utvecklingsteamet måste arbeta ihop. I många organisationer finns en motsättning mellan utvecklare och testare där den senare gruppen lätt uppfattas som onödig av den förra. Istället för att dela in en utvecklingsiteration i separata faser för utveckling och testning rekommenderade Gojko istället att både testare och utvecklare jobbar parallellt. Dessutom kan hela processen effektiviseras genom att lite grundläggande kunskap om respektive område spiller över på den andra. Exempelvis kan en utvecklare lätt automatisera ett test som en testare tidigare utförde manuellt.

En annan spännande punkt i dagens schema hittades på spåret Excellence, ett spår som rymde lite av varje. Jon Dahl talade här om vikten av minimal kod och drog paralleller till utvecklingen inom musik genom historien. Poängen var att både klassisk och modern musik genomgått faser av allt mer komplex musik tills någon kompositör eller artist drar ett streck och simplifierar allt. Metaforen grundade sig på att utvecklingen påminner om programmering där många språk blir mer och mer avancerade tills någon försöker inrymma alla lärdomar i ett nytt språk med kortare syntax.

För den som intresserar sig för design fanns två passande seminarier på spåret User Experience. Robby Ingebretsen håll i två pass som avhandlade grundläggande typografi och designkomposition. Det senare riktade sig främst till utvecklare som vill lära sig grundläggande kunskaper inom design för att enklare kunna samarbeta med designers eller själv jobba mer med utseendet.

På samma spår var även dagens näst sista seminarium nämnvärt. Donald Farmer berättade där om vikten av att tillfredsställa återkommande användare. Donald som själv jobbar på analysföretaget Qlikview fokuserade på att använda statistik som ett verktyg för detta. Slutsatsen var att även om nybörjare snabbt ska förstå ett gränssnitt måste det även tilltala avancerade användare som vill få ut mer och mer av produkten.

Javascript med förenklat syntax
Den sista dagens morgonkeynote hölls av Jeff Atwood som är en av grundarna till communitysajten stackoverflow.com. Alla som sökt svar på ett programmeringsrelaterat problem har säkerligen någon gång klickat sig till just stackoverflow. Jeff berättade om erfarenheten att bygga sajten tillsammans med ett par andra utvecklare och att göra sociala nätverk för anti-sociala.

Undertecknad spenderade sista timmarna på webbspåret som återigen dominerades av Javascript med ett undantag för Ruby. Trevor Burnham höll i två föreläsningar om Coffeescript som i grunden är vanlig javascript men med ett helt nytt syntax. Målet är att förenkla och förbättra den vanliga syntaxen, varpå den färdiga koden kompileras till Javascript och fungerar som vanligt i webbläsaren. Ett problem med detta som Trevor inte hymlade med är att buggar blir extra krångliga att spåra. Men förhoppningen är att Coffeescripts förenklade språk ska förhindra många vanliga slarvfel. Det fungerar dessutom med alla vanliga Javascriptramverk som exempelvis Jquery.

Tester än viktigare i framtiden
Konferensen lämnades med många tankar och nya idéer. Framför allt är det tydligt att webbtekniker blir allt viktigare för utvecklare. Med nya möjligheter inom grafik och kommunikation i HTML5 är det inte långt till möjligheterna med vanliga skrivbordsapplikationer. I takt med att webbapplikationer blir mer avancerade och det är just enklare för gemene utvecklare att nå ut med sin applikation måste även testning väga allt tyngre. Testprocessen bör dessutom vävas in i utvecklingen för att fel ska hittas så tidigt som möjligt och den slutgiltiga testfasen gå så problemfritt som möjligt.

Avslutningsvis konstarerades att det är allt enklare för den med en idé och lite programmeringskunskaper att nå ut med sin produkt. I takt med att större organisationer blir allt mer trögrörliga och bryr sig mindre om användaren kan den som snabbt erbjuder samma tjänst i bättre förpackning lyckas riktigt ordentligt. Så kan du programmera din vision ligger världen för dina fötter.

On
Off

0 kommentarer

 • Besök oss på Facebook

  Bloggen Redaktionen, 2013-11-11 16:45

 • Min önskan denna jul

  Varför finns det ingen bra samlad tjänst för svenska nyheter? Jag saknar motsvarigheten till Spotify fast för nyheter. Så varsågod, här är ett serverat affärskoncept.

  Bloggen Redaktionen, 2012-12-03 09:58

 • Intryck från Research at Intel 2012

  För några veckor sedan var jag i San Francisco för Intels forskningsevent R@I 2012, kort för Research at Intel. Företaget satsar rejält på forskning världen över och de projekt som visades upp under eventet visade på stor variation.

  Bloggen Andreas Eklöv, 2012-07-19 11:40

 • Första intrycken av Windows 8 Release Preview

  Microsoft gjorde nyligen Windows 8 Release Preview publikt tillgänglig, den sista förhandsversionen innan systemet släpps. Företaget hävdar själva hävdar att det är den största förändringen sedan Windows 95 och jag är benägen att hålla med dem.

  Bloggen Andreas Eklöv, 2012-06-15 09:45

 • Inte ens nära...

  Bloggen Peter Widén, 2012-06-04 16:46

 • Bättre koll på komponentnivån

  "Lägg inte alla ägg i samma korg" lyder ordspråket. När människor en gång i tiden myntade dessa bevingade ord handlade det om att överleva snarare än att maximera vinst. I dag lever vi i västvärlden inte ur hand i mun, men de gamla ordspråken ger oss likväl ledning vid livets alla vägskäl. Eller borde göra det.

  Bloggen Peter Widén, 2012-05-28 14:33

 • Snabbare webb med SPDY på väg

  För en vecka sedan träffade undertecknad Anders Stenwall och Mats Ericsson från F5 Networks för att diskutera deras kommande gateway-produkter som bland mycket annat ska stöda Googles SPDY-protokoll.

  Bloggen Andreas Eklöv, 2012-05-25 14:15

 • Galaxy S III - juridiskt avlad toppmobil?

  Samsungs kommande flaggskeppsmobil Galaxy S III föranleddes av rejäl hype i sann Apple-anda. Mycket tyder på att den juridiska processen har hämmat Samsungs designval.

  Bloggen Andreas Eklöv, 2012-05-10 10:30

 • Tisdag 31 januari 2012, kl 12:00

  Nu är det så kallad deadline. Det innebär att tidningen måste finnas i digital form hos tryckeriet, för nu påbörjar de sin bearbetnings- och skapningsprocess av Datormagazin 3-2012.

  Bloggen Thomas Forsberg, 2012-01-31 12:00

 • Nya mått i PC-världens finkostym

  Vi har nu äntrat det nya året på allvar. 2012 känns på många sätt som det minst förutsägbara året i modern tid. I skrivande stund (strax innan nyår) har jag personligen en 50/50-känsla när det gäller det område som Datormagazin täcker.

  Bloggen Peter Widén, 2012-01-17 08:01

 • Nya hyresgäster flyttar in

  När du läser det här har det nya året kommit en bit på vägen. Helgerna är över, julmaten är uppäten och julklapparna uppackade. Även nyåret med sitt firande och sina löften är över. Ständigt dessa nyårslöften, som i bästa fall har lett till nya goda vanor.

  Bloggen Patrik Hermansson, 2012-01-17 08:00

 • Ubuntus uppgång och fall

  I skrivande stund har det gått en tid sedan den senaste utgåvan av Ubuntu, Oneiric Ocelot, släpptes. Ordet "Oneiric" kan översättas till "drömmande" eller "dagdrömmande" och frågan är om inte utvecklingsteamet har blivit sömnigt. Jag har alltid gillat Ubuntu, men på senare tid tvivlar jag allt oftare och mer.

  Bloggen Patrik Hermansson, 2011-12-28 16:01

 • Våra smartphones ska göra livet enklare

  Kan en värktablett verkligen betecknas som "intelligent"? Du kanske minns den underliga diskussionen i reklambranschen under 2000-talet? Kan en telefon betecknas som "smart" blir den logiska följdfrågan.

  Bloggen Peter Widén, 2011-12-28 16:00

 • Julledighet - dags att färdigställa ett projekt

  Linuxredaktören har i vanlig ordning en större mängd projekt igång. Vissa är större, som till exempel motorrenovering på en gammal Saab och panelrenovering på huset.

  Bloggen Patrik Hermansson, 2011-12-06 16:01

 • Konsten att lita på centraliserade IT-lösningar

  Jag vet, det är inte ett särskilt upphetsande begrepp, "centraliserade IT-lösningar", men jag vill av flera skäl lyfta fram det här ämnet på nytt. För vi kommer inte ifrån det ens om vi skulle vilja.

  Bloggen Peter Widén, 2011-12-06 16:00

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015