Nya mått i PC-världens finkostym

Publicerad

Vi har nu äntrat det nya året på allvar. 2012 känns på många sätt som det minst förutsägbara året i modern tid. I skrivande stund (strax innan nyår) har jag personligen en 50/50-känsla när det gäller det område som Datormagazin täcker.

En underlig situation där IT-industrin verkar mycket medveten om den allvarliga situation som råder för hela den globala ekonomin, samtidigt som det faktiskt rullar riktigt bra och det finns en påtaglig framåtanda. Svårtolkat, som sagt.

Klart är i alla fall att det kommit nya trender som PC-marknaden ska ge tummen upp eller ner för under 2012. Först och främst har vi de stora PC-tillverkarnas nya satsningar på high end-maskiner och den så kallade ultrabook-klassen. Här hittar vi bärbara PC:s som är riktigt högt specificerade och även relativt högt prissatta. Detta till skillnad från den trend mot allt billigare enheter som vi sett under de senaste åren.

Bakgrunden till skiftet i strategi är den ständigt närvarande marginalbristen i PC-industrin. Under lång tid har datortillverkare lockat konsumenter, och i viss mån även företag och organisationer, till kortare investeringscykler med hjälp av ett snabbt förbättrat pris/prestandaförhållande. Men det går förstås inte hur länge som helst. En av vägarna bort från återvändsgränden är att sätta marginal över volym, frågan är bara om det är vad marknaden vill.

Dells XPS-linje uppges gå riktigt bra. HP har meddelat att även de siktar in sig på premium-segmentet och ger sig nu in i ultrabook-världen tillsammans med bland andra Acer och Asus. Tillverkarledet har alltså bestämt sig men frågan är om den övertygelsen kommer att delas av de som ska ta notan. Tidiga tecken under senare delen av 2011 visar på det motsatta, enligt uppgifter från analysföretagen Gartner och IDC.

2012 blir ett prövningarnas år för de ultraslimmade skönheterna och jag hoppas personligen på en framgång då det ju är riktigt läckra maskiner ur ett rent teknisk perspektiv. Den andra stora nyheten på PC-marknaden är de så kallade allt-i-ett-datorerna. I Datormagazin 2-2012 har Patrik Wahlqvist uttryckt det som "När dator och skärm blir ett" till det jämförande testet.

Den här gruppen produkter har smugit fram under de senaste månaderna och får nog fortfarande kallas nischteknik. Men den är onekligen något nytt och spännande och precis som med hela 2012 är det här en produktgrupp som kan gå lite hur som helst - det är svårt att se några tvärsäkra indikationer. Men en bra sak är att lära sig mer om själva konceptet och bekanta sig med de produkter som finns att välja bland just nu.

On
Off

0 kommentarer

 • Besök oss på Facebook

  Bloggen Redaktionen, 2013-11-11 16:45

 • Min önskan denna jul

  Varför finns det ingen bra samlad tjänst för svenska nyheter? Jag saknar motsvarigheten till Spotify fast för nyheter. Så varsågod, här är ett serverat affärskoncept.

  Bloggen Redaktionen, 2012-12-03 09:58

 • Intryck från Research at Intel 2012

  För några veckor sedan var jag i San Francisco för Intels forskningsevent R@I 2012, kort för Research at Intel. Företaget satsar rejält på forskning världen över och de projekt som visades upp under eventet visade på stor variation.

  Bloggen Andreas Eklöv, 2012-07-19 11:40

 • Första intrycken av Windows 8 Release Preview

  Microsoft gjorde nyligen Windows 8 Release Preview publikt tillgänglig, den sista förhandsversionen innan systemet släpps. Företaget hävdar själva hävdar att det är den största förändringen sedan Windows 95 och jag är benägen att hålla med dem.

  Bloggen Andreas Eklöv, 2012-06-15 09:45

 • Inte ens nära...

  Bloggen Peter Widén, 2012-06-04 16:46

 • Bättre koll på komponentnivån

  "Lägg inte alla ägg i samma korg" lyder ordspråket. När människor en gång i tiden myntade dessa bevingade ord handlade det om att överleva snarare än att maximera vinst. I dag lever vi i västvärlden inte ur hand i mun, men de gamla ordspråken ger oss likväl ledning vid livets alla vägskäl. Eller borde göra det.

  Bloggen Peter Widén, 2012-05-28 14:33

 • Snabbare webb med SPDY på väg

  För en vecka sedan träffade undertecknad Anders Stenwall och Mats Ericsson från F5 Networks för att diskutera deras kommande gateway-produkter som bland mycket annat ska stöda Googles SPDY-protokoll.

  Bloggen Andreas Eklöv, 2012-05-25 14:15

 • Galaxy S III - juridiskt avlad toppmobil?

  Samsungs kommande flaggskeppsmobil Galaxy S III föranleddes av rejäl hype i sann Apple-anda. Mycket tyder på att den juridiska processen har hämmat Samsungs designval.

  Bloggen Andreas Eklöv, 2012-05-10 10:30

 • Tisdag 31 januari 2012, kl 12:00

  Nu är det så kallad deadline. Det innebär att tidningen måste finnas i digital form hos tryckeriet, för nu påbörjar de sin bearbetnings- och skapningsprocess av Datormagazin 3-2012.

  Bloggen Thomas Forsberg, 2012-01-31 12:00

 • Nya hyresgäster flyttar in

  När du läser det här har det nya året kommit en bit på vägen. Helgerna är över, julmaten är uppäten och julklapparna uppackade. Även nyåret med sitt firande och sina löften är över. Ständigt dessa nyårslöften, som i bästa fall har lett till nya goda vanor.

  Bloggen Patrik Hermansson, 2012-01-17 08:00

 • Ubuntus uppgång och fall

  I skrivande stund har det gått en tid sedan den senaste utgåvan av Ubuntu, Oneiric Ocelot, släpptes. Ordet "Oneiric" kan översättas till "drömmande" eller "dagdrömmande" och frågan är om inte utvecklingsteamet har blivit sömnigt. Jag har alltid gillat Ubuntu, men på senare tid tvivlar jag allt oftare och mer.

  Bloggen Patrik Hermansson, 2011-12-28 16:01

 • Våra smartphones ska göra livet enklare

  Kan en värktablett verkligen betecknas som "intelligent"? Du kanske minns den underliga diskussionen i reklambranschen under 2000-talet? Kan en telefon betecknas som "smart" blir den logiska följdfrågan.

  Bloggen Peter Widén, 2011-12-28 16:00

 • Julledighet - dags att färdigställa ett projekt

  Linuxredaktören har i vanlig ordning en större mängd projekt igång. Vissa är större, som till exempel motorrenovering på en gammal Saab och panelrenovering på huset.

  Bloggen Patrik Hermansson, 2011-12-06 16:01

 • Konsten att lita på centraliserade IT-lösningar

  Jag vet, det är inte ett särskilt upphetsande begrepp, "centraliserade IT-lösningar", men jag vill av flera skäl lyfta fram det här ämnet på nytt. För vi kommer inte ifrån det ens om vi skulle vilja.

  Bloggen Peter Widén, 2011-12-06 16:00

 • Oredev 2011 i backspegeln

  Under andra veckan av november genomfördes årets upplaga av konferens Oredev i Malmö. Datormagazin fanns på plats för att ta del av de senaste trenderna och nya spännande tekniska lösningar.

  Bloggen Andreas Bergström, 2011-11-17 13:41

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Köp vingar för pengarna

1 kommentar

Andreas Rejbrand: Marginellt mer troligt är att tangentbordet *avskräcker* andra användargrupper med sitt "spännande" utseende... De senaste åren har jag tyckt det har varit tråkigt att det inte längre...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015