STARTA UTAN INLOGGNING

STARTA UTAN INLOGGNING

Publicerad

Fråga

Hej. Jag är ensam användare på min dator och har inget lösenord för att logga in. Däremot får jag inloggningsbilden varje gång jag startar datorn, vilken jag måste klicka på för att komma in till Windows. Nu har jag sett att det går att göra så man slipper inloggningsbilden och kommer direkt till skrivbordet.

Svar

Även som ensam användare borde du ha ett lösenord. Orsakerna är två: dels risken för fysisk åtkomst till datorn - om den blir stulen är det lite knepigare för tjuven att komma åt dina data med lösenordsskydd. Men huvudskälet är som skydd mot hackare som tar sig in via nätet. Eftersom jag antar att du kör med administratörsbehörighet innebär det att den som tar sig in i din dator får full behörighet att göra precis vad som helst.

Om du fortfarande vill ta risken kan jag meddela att det är enkelt att slippa inloggningen. Om det bara finns ett enda konto och detta saknar lösenord ska. inloggningen normalt hoppas över helt automatiskt, under förutsättning att du använder välkomstskärmen och inte den traditionella inloggningsrutan.

Annars kan du öppna Kör under Start-knappen och skriva

control userpasswords2

I fönstret som öppnas, ta bort bocken vid ”Användarnamn och lösenord måste anges för användning av datorn”.

Men jag skulle rekommendera en bättre lösning: Använd ett lösenord för högre säkerhet, men gör inloggningen automatisk. För detta kan du använda TweakUI från Power Toys, som du kan ladda ner hos Microsoft.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015