INGA STARTPIP, INGEN FUNKTION

Publicerad

Fråga

Hej, Experten. Hjälp mig, min dator är död. Den fungerade alldeles utmärkt senast jag stängde av den. Nu händer ingenting när jag slår på den - inga startpip från BIOS, ingen bild och ingen start.

Jag anser mig inte vara helt tap-pad bakom en vagn och har gått igenom det mesta. Moderkortet får ström, fläkten går och lite lysdioder lyser. Jag har tagit ut kortet ur lådan och provkört det med bara processorn och med minneskorten i olika kombinationer. Jag har provmätt med en multimeter och det finns spänningar från nätaggregatet.

Nu har jag slut på idéer &

Svar

När det gäller pipsignalerna så finns de till för att kunna tala om vad som är fel även om det inte går att få någon bild. Men ett krav för att de ska fungera (förutom givetvis att högtalaren är riktigt inkopplad) är att processorn inte är felaktig. Med bara moderkort och processor ska du alltså få pip om allt är som det ska. Det här skulle kunna indikera att din processor har gått sönder, men givetvis är också en möjlighet att det är moderkortet det är fel på.

Kan något ha hänt som orsakat detta sedan du senast använde datorn? Åskväder med strömspikar i modemet eller någon annan liknande yttre påverkan, kanske? Har moderkortet skadats av något sådant kan processor, minne med mera säkert ha överlevt. Men processorn kan också ha skadats av till exempel för hög arbetstemperatur.

Det enklaste du kan göra för att lista ut vilken av komponenterna det är fel på är egentligen att prova dem i en annan dator - en klassisk fesökningsmetod.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015