Problem att installera skrivare

Publicerad

Fråga

Tjena!

Jag har installerat Xubuntu på min gamla dator, som jag tänkt använda som fil och skrivarserver. Att fixa filservern var inget problem, men skrivaren bara vägrar fungera. Jag skulle vilja kunna skicka en råström från en Windowsklient med rätt drivrutiner installerade. Jag har en Dell A920 som Xubuntu hittar på usb port 1 och detta har jag provat:

-Skapa en skrivare i Samba som skulle använda klientdrivrutiner. Det fungerade inte och jag insåg att jag inte riktigt förstod hur kopplingen mellan Samba och skrivaren fungerade, så jag beslutade att jag först ville få skrivaren att fungera under Xubuntu.

- Jag provade att sätta upp följande skrivare i CUPS-manager

Description: Dell A920

Location:

Printer driver:Generic text-only printer

Printer state: idle, accepting jobs, published.

Device URI:usb://Dell%20/A920

Description: The Kempe family printer

Location: HOME

Printer Driver: Dell M5200 Foomatic/Postscript (recommended)

Printer State: idle, accepting jobs, published.

Device URI: usb://Dell%20/A920

Description: pke-prt

Location:

Printer Driver: Local Raw Printer

Printer State: idle, accepting jobs, published.

Device URI: hal:///org/freedesktop/Hal/devices/usb_device_413c_5106_BLQTY31_if0_printer_noserial

Ingen av dessa fungerade, skrivaren reagerar inte ens. Jag tycker om jag har fel drivrutiner borde skrivaren skriva ut skräp, men det gör den inte. Hur gör jag för att testa att servern kan kontakta skrivaren (den borde ju kunna göra det eftersom den hittar skrivaren som 'Dell A920')? Hjälp, jag vill inte installera Windows bara för att jag inte klarar sätta upp en skrivare i Linux, och jag har googlat som en dåre men alla tips bara säger att man skall skapa en ny skrivare och sen skall det bara fungera, men det gör det ju inte.

Linuxversion: Xubuntu 7.10

Svar

Det bästa är att börja med att få skrivaren att fungera lokalt på servern, när man fått detta att fungera kan man gå vidare med att konfigurera systemet för nätverksutskrifter via Samba.

Ditt system kan identifiera skrivaren korrekt, men det gäller också att ha rätt drivrutin installerad. Dell A920 finns inte med i Ubuntus lista över skrivare, men här finns ett litet knep att ta till. En Dell A920 är nämligen inget annat än en Lexmark Z600 med ett annat namn. Inte heller denna skrivare finns dock med i Ubuntus skrivarlista, men det finns ett dokument i Ubuntu's Wiki som beskriver hur installationen går till. Det verkar lite krångligt, men tar du ett steg i taget ska det säkert gå bra. Adressen till Wiki-sidan är följande:

http://www.tinyurl.se/f383

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015