Brus från integrerat ljudkort

Brus från integrerat ljudkort

Publicerad

Fråga

Jag använder den inbyggda audiofunktionen i mitt Asus moderkort med Nvidia-krets. Moderkortet är ett A8N32 och högtalarna är ett Creative 2+1-system. Ljudet är OK vid litet högre volym, men vid låg volym eller litet högre dynamik brusar det ganska ordentligt. Jag använder Windows XP Home.

Har expertpanelen sett något liknande och har ni idéer till botemedel?

Svar

Nej, detta känner jag tyvärr inte igen, men idéer kan jag ju ha ändå... Ditt moderkort har ju stöd för 7.1-ljud och instruktioner för 4.0-, 5.1- och 7.1-ljud finns i instruktionsboken. Däremot ingenting om vanligt 2.1-ljud. Hur har du kopplat? I uttagen för fronthögtalare + subwoofer? Har du provat att välja 2.1-ljud i Windows inställningar, så att de övriga kanalerna är avstängda?

Det kan också vara så att det handlar om en störning från ”pc-högtalaren”. Äldre datorlådor hade ju nästan alltid en liten högtalare för systemljuden, som anslöts direkt till moderkortet. Ditt kort har ingen sådan anslutning, utan i stället leds dessa ljud via det vanliga ljudkortet, vilket kan leda till störningar. I så fall kan de stoppas genom att helt enkelt stänga av denna högtalarutgång.

Det kräver att ljuddrivrutiner från Realtek är installerade, inte Nvidias. Har du dem inte finns de på Asus webbsida i version V5.10.0.5900. Dubbelklicka på volymkontrollen i meddelandefältet för att öppna den. Välj Egenskaper i Alternativ-menyn och se till att ”PC-högtalare” är markerad under Uppspelning. Stäng egenskaperna och markera sedan ”Ljud av” under ”PC-högtalare.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015