Flera operativsystem

Publicerad

Fråga

Det är ett kvalificerat slöseri att slänga fungerande perifer utrustning som exempel en scanner (HP 6300) bara för att det inte finns drivrutiner för Windows 7 och Vista.

För att lösa problemet, kan man ha mer än ett operativsystem på samma dator? Och i så fall installerat på separat partition eller på annan hårddisk om man råkar ha två installerade? Vilka problem kan uppstå?

Jag kör för närvarande Windows 7 Ultimate och vill installera XP för att lösa mitt problem. Just nu kör jag scannern via en gammal ThinkPad 600, men det tar plats och är lite knöligt.

Ronald Berg

 

Svar

Visst kan göra så. Separata partitioner är nästan nödvändigt, olika hårddiskar är ännu bättre. I det senare fallet kan du nämligen göra så att du fysiskt kopplar bort Windows 7-disken medan du installerar XP på den andra disken. Då får du två startbara systemdiskar och kan sedan använda BIOS snabbval för startenhet (vanligen tangenten F8) för att bestämma viken disk du vill starta från.

Har du i stället flera partitioner på samma disk får du göra vad som brukar kallas en dubbelbootinstallation. Med Windows 7 redan installerat, installera Windows XP på den andra partitionen. När detta är klart kommer du att kunna starta XP, men inte 7.

Använd installationsskivan för Windows 7 till att reparera installationen. Nu kan du starta Windows 7, men inte XP... Ladda ned programmet EasyBCD här: http://neosmart.net och kör det.

Använd knappen "Add New Entry" för att lägga till XP som operativsystem. Låt "Automatically detect correct drive" vara markerat och klicka på "Add Entry" när du är klar. Klicka sedan på knappen "Bootloader Setup". Se till att "Install the Windows Vista/7 bootloader to the MBR" är förprickat och klicka sedan på "Write MBR".

Stäng programmet och starta om datorn, så ska du kunna välja mellan två operativsystem i en meny. Samma metod kan givetvis användas även för två separata hårddiskar, men då är den först nämnda metoden att föredra.

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015