Misslyckad uppdatering

Publicerad

Fråga

Jag får följande felkoder när jag försöker uppdatera Windows Vista med Windows Update. Felkod: 80070490 och felkod: 9c47. Jag tror att de har att göra med installation av Internet Explorer 9.

Jag har beställt och fått installationsskivor till min dator. Jag misstänker nämligen att jag behöver använda dem. Jag skulle dock helst vilja slippa det. Jag kollade lite grann själv vad koderna kan betyda och misstänker att de har med "språkpaketet" att göra. Vore tacksam för hjälp med förståelse!

Staffan Dunér

Svar

80070490 betyder lite kryptiskt ERROR_NOT_FOUND och innebär tydligen att Windows inte kan söka efter nya uppdateringar. Enligt Microsoft beror detta på en korrupt så kallad manifestfil eller felaktigheter i systemregistret.  De tillhandahåller något som kallas verktyg för systemuppdatering på denna webbsida: http://support.microsoft.com/kb/947821 och det kan kanske hjälpa dig.

Ladda ned och kör rätt version för ditt operativsystem. Verktyget söker igenom datorn efter inkonsekvenser medan det installeras. Sökningen kan ta lång tid. Med lite tur fungerar det sedan som det ska för dig.

Microsoft informerar också om att det inte är säkert att detta löser problemet. Då återstår det som du misstänker - du måste ta till dina skivor. Du ska dock inte behöva installera om, utan en reparation ska räcka. Frågan är bara vad det är för skivor du har fått från datortillverkaren. Om det bara finns en så kallad återställningsskiva som raderar allting och installerar om Windows med fabriksinställningarna kan du naturligtvis göra det, men det innebär också att du blir av med alla data och alla installerade program. Du måste då först göra en grundlig säkerhetskopiering.

Innan du gör det kan du prova att ladda ned en reparationsskiva för Vista här: http://korturl.se/mard (http://neosmart.net/blog/2008/windows-vista-recovery-disc-download). Eventuellt kan ett reparationsförsök med en sådan hjälpa.

Har du däremot också fått en riktig Windows-skiva ska du starta datorn med denna. Om du får upp möjligheten att reparera Windows, prova detta först. Om det inte fungerar eller inte hjälper, ska du enligt Microsofts instruktioner (http://windows.microsoft.com/sv-se/windows-vista/Windows-Update-error-80070490) välja att installera Windows och sedan välja uppgradering. När installationen är klar, starta om datorn och prova Windows Update igen.

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015