Trådlöst i huset

Publicerad

Fråga


Jag har nyligen fått fiber installerad i mitt hus. Jag har 100 megabit per sekund, men ingången och routern finns på det övre planet av två. Jag har tre stationära datorer i källaren, där ADSL och telefonjack fanns från början. Jag har i min dator ett gammal nätverkskort av typen  D-Link AirPlus G DWL-G510 PCI Adapter 2.4 GHz 802.11g som jag knappt kommer upp i tre megabit per sekund med.

Min fråga är: Blir det bättre om jag köper ett modernare kort? Eller ska jag köpa en USB-adapter istället? Blir det bättre prestanda om jag har ett kort än med USB? Jag har en router på övervåningen som heter Belkin Play N600 DB, kan jag få bättre prestanda med en annan router? Skulle det hjälpa med en repeater? Det är inte stora avstånd i huset, radien är maximalt 10-15 meter.

Sergio

 

Svar

Ditt kort använder standarden 802.11g, vilket innebär en teoretisk maxhastighet på 54 megabit per sekund, något som i praktiken dock är omöjligt att uppnå. Du kan alltså aldrig komma upp i 100 med det kortet, även om bara tre låter ganska lite.

Orsakerna kan vara många. Väggarna i ett hus kan begränsa signalen rejält, särskilt om de eller golvet består av betong. En möjlighet att testa är att byta ut den lilla fjuttantennen som sitter på kortet mot en rejälare. Sådana finns att köpa.


Din router stöder dock högre hastigheter, så att byta ditt kort mot ett som kör 802.11n kan vara värt att prova, kanske även då med en extra antenn. Om du väljer ett internt kort eller en USB-lösning spelar ingen större roll, men det kan vara bra med en Belkin-produkt för bästa kompatibilitet, även om det självklart fungerar med andra också.

Bäst utnyttjar du dock din fiberhastighet om du inte kör trådlöst. Det finns flera andra möjligheter. Om du vill ha tillbaka din router till källaren där den stod ursprungligen kan du skaffa en längre fiberkabel och flytta ned hela medieomvandlaren. Det är den korta kabeln mellan fiberuttaget och medieomvandlaren ("fibermodemet") du behöver byta mot en längre. De finns i varierande längder upp till 30 meter. Kolla till exempel hos www.nexans.se. Produkten kallas fiberoptiska korskopplingskablage SC/UPC till SC/UPC, i alla fall om det är Telia Öppen Fiber det handlar om. Tänk dock på att fiberkablar är känsliga för hur du drar dem. De får inte klämmas eller böjas för kraftigt.

En annan möjlighet är att dra vanlig nätverkskabel från modemet eller routern, antingen direkt till datorn i källaren eller till en switch eller trådlös åtkomstpunkt, om du vill ansluta alla tre datorerna. Du skulle också kunna prova att köra via elnätet i stället för att dra nätverkskabel. Om eldragningen i ditt hus inte är för gammal går det att komma upp i hyfsade hastigheter. Du hittar ett urval av sådana produkter här: www.prisjakt.nu/kategori.php?k=1135.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015