Lightroom sätter foton på kartan

Lightroom sätter foton på kartan

Publicerad

Äntligen! ropar säkerligen många digitalfotografer när de får reda på att nästa version av fotohanteringsmjukvaran Photoshop Lightroom får stöd för geo-taggade bilder.

Adobe släpper en öppen betaversion av Lightroom 4 där vi bland annat hittar nyheter som bättre behandling av skuggor och högdagrar, utökat stöd för videofilmer från systemkameror och en direkanslutning till en tjänst som låter användaren tillverka och beställa egna fotoböcker. Utvecklarna har även lagt till en förhandsgranskning som ska göra det enklare att anpassa färgrymden i ett foto till den tänka publiceringsdestinationen som exempelvis kan vara i digital form på webben eller utskrivet på papper. Användaren kan även skicka bilder via e-post via hans eller hennes personliga Gmail-, Hotmail- eller Yahookonto. Adobe har även lagt in stöd för positionsbestämning av fotografier, vilket bör komma som ett välkommet tillägg för många.

Precis som tidigare fungerar Lightroom som ett digitalt bildarkiv som främst riktar sig till professionella fotografer och seriösa amatörer. I mjukvaran kan man både organisera, behandla, skriva ut och på olika sätt publicera fotografier. Adobe beskriver den nya versionen som en rejäl uppdatering med flera nya funktioner, varav många uppges vara direkt hämtade från användarnas önskemål. Betaversionen av Lightroom 4 finns till både Mac och Windows och går att ladda ned från Adobe Labs.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015