Återställare med Windows 8

Återställare med Windows 8

Publicerad

Det ska bli enklare att fräscha upp Windows när Microsoft släpper version 8 av operativsystemet.

Företaget inför en funktion som gör det möjligt för användaren att göra en ominstallation av systemet, men samtidigt spara sina så kallade Metro- program, merparten av inställningarna och sin data. I Windowsbloggen liknar Microsofts Steven Sinofsky funktionen med återställningsknappen vi hittar på en router eller möjligheten att återställa en smart mobiltelefon utan att förlora någon information.

Alternativet "Refresh your PC" ska införas i betaversionen av Windows 8. Funktionen är alltså tänkt att råda bot på mindre problem som kan uppstå över tid medan en ny fabriksåterställning, "Reset your PC", ger användaren möjlighet att börja om med ett helt nytt system. Det finns även möjlighet att radera hårddisken eller -diskarna på ett säkert sätt som ska förhindra eventuella försök att återskapa informationen. Leta efter alternativet "Thorough" i betaversionen. Funktionen kommer även väl till pass när det är dags att överlåta sin dator till någon annan eller lämna in den för återvinning.

Sinofsky konstaterar att många Windowsmaskiner har liknande funktioner redan i dag, men lösningarna är många och i vissa fall krångliga.

- Om du är personen dina vänner, släktingar och grannar vänder sig till när de behöver hjälp med datorn kan det hända att du ibland märker att det krävs en komplett ominstallation av systemet. Utan en enhetlig upplevelse för att göra det kan det sluta med att du spenderar mer tid med att hitta återställningsverktyget för en specifik PC än att lösa själva problemet. Och det blir än värre om du hjälper någon över telefonen, skriver Steven Sinofsky.

I Windows 8 siktar utvecklarna på att förenkla processen och skapa en funktion som fungerar på samma sätt i alla datorer. Dessutom ska det gå snabbt. Och i de fall datorn inte startar som den ska går det att aktivera de nya funktionerna via ett bootbart USB-minne.

Microsoft tar tid

Så här lång tid tar de nya funktionerna på en dator med nyinstallerat Windows 8, med en hårddisk som till största delen fyllts med data.

Funktion - Tid
Uppfräschning av datorn - 8 minuter 22 sekunder
Återställning av datorn (snabb) - 6 minuter 12 sekunder
Återställning av datorn ("thorough", med Bitlocker) - 6 minuter 21 sekunder
Återställning av datorn ("thorough", utan Bitlocker) - 23 minuter 52 sekunder

Källa: Microsoft

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015