Nytt Lightroom till lägre pris

Nytt Lightroom till lägre pris

Publicerad

Adobe kapar priset på Photoshop Lightroom 4. Den nya versionen kostar cirka 1 200 kronor, vilket innebär en prissänkning med drygt 55 procent jämfört med föregångaren.

Knappt två månader efter betalanseringen av nya Lightroom är version 4 är klar för leverans. Mjukvaran finns på svenska till både OSX- och Windows. Programmet har fått stöd för geotaggar, en direktanslutning till fotobokstjänsten Blurb och kan både justera och plocka ut stillbilder ur videoklipp i HD-format. Programmet har en förfinad teknik för manuell bearbetning av skuggor och högdagrar och förbättrade automatiska justeringar för exponering och kontrast, uppger Adobe.

Utvecklarna har lagt till flera nya funktioner och åtgärdad över 800 buggar sedan lanseringen av den publika betaversionen, som laddats ned över 300 000 gånger.

– Synpunkter från våra kunder har varit ovärderligt för att utveckla Lightroom. Det verkliga knepet för en stor release som denna är att kombinera användarnas insikter med Adobes innovationer inom bildbehandling, säger Winston Hendrickson, chef för Digital Imaging Products på Adobe.

Vissa problem finns dock fortfarande. Ett par antivirusprogram ser mjukvaran som ett möjligt hot, eller blockerar programmet från att skicka E-post. Fotoböcker med typsnitten Courier New eller Times kan resultera i fel i texten och att skriva till en högupplöst PDF i Windows 7 kan leda till oväntade krascher, uppger Adobe. Så räkna med en eller flera uppdateringar inom kort.

Det nya stödet för så kallade geotaggar har varit efterlängtat. Funktionen kan givetvis läsa in existerande taggar, men nya Lightroom 4 låter även användaren märka ut platser på egen hand. Den som vill kan spara sina favoriter för att göra taggningen i efterhand enklare. En fullversion av Photoshop Lightroom 4 kostar drygt 1 200 kronor och en uppgradering – från samtliga versioner av mjukvaran – kostar strax under 700 kronor. Föregångaren kostar cirka 2 800 kronor i flera svenska internetbutiker.

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Disk med läsfel

2 kommentarer

Reuter: Jag avsåg en filkopiering av viktiga filer, alltså inte en diskavbildning, eftersom en sådan kopierar sektor för sektor. Det bör gå bra. Skulle kopieringen fastna på en viss fil, börja om utan den...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015