Test: Acer Aspire One D250 Android

Test: Acer Aspire One D250 Android

Publicerad

Acers senaste netbook är laddad med både Windows 7 och Android OS. Ibland kan man undra varför.

Vi blev relativt imponerade första gången vi lade vantarna på Acer Aspire One D250. Datorn är tunn och väldesignad. Men den hårda konkurrensen på netbookmarknaden gjorde att D250 fick det ganska kämpigt.

Nu är datorn här i en ny version som innehåller något ingen annan minidator har. Förutom Windows 7 Starter Edition är D250 nämligen den första netbooken som skeppas med operativsystemet Android. Även om habegäret inte väcks av vare sig utsida eller komponenter gör det datorn mer intressant än andra minidatorer i samma klass.

D250 är startsnabb
Första intrycket är bra. Android startar på bara 15 sekunder och ser mycket trevligare ut än övriga så kallade instant-on-operativsystem vi testat. Men du som använt Android i en smart mobiltelefon lär bli besviken. Det räcker att spendera ett par minuter med D250 innan man märker att operativsystemet inte är byggt med vare sig pekplatta eller tangentbord i åtanke.

Att datorn levereras både med Androids egen webkit-baserade webbläsare och välkända Mozilla Firefox verkar vara ett tecken på det. Den förstnämnda fungerar bra i en pekmobil, men inte här. Att skrolla i hemsidor genom att klicka och hålla ner vänster musknapp, samtidigt som man drar uppåt eller nedåt är både omständligt och långt ifrån intuitivt. Dessutom saknar webbläsaren Flash-stöd, så vi byter snabbt över till Firefox. Men inte ens den är speciellt strålande. Vi får visserligen Flash och möjlighet att titta på klipp från YouTube. Men uppspelningen är så ryckig att det helt enkelt inte går att titta på filmerna.

Dessutom kan man inte ansluta datorn till Android Market. Man kan tillåta att mjukvara installeras i inställningarna, men frustrerande nog finns det inget sätt att verkligen köpa applikationer. Åtminstone inte i skrivande stund.

Bild 320727

Att läsa e-post och gå in på webbplatser som använder Google Apps fungerar. Och även om det finns musik och fotoapplikationer väger det inte upp bristerna i övrigt. Programmen är sega och känns osofistikerade.

Tyvärr kommer de flesta användare antagligen att vilja byta till Windows 7 ganska snart. Det är enkelt, som väl är, tack vare en genväg överst till vänster i Androids hemskärm.

Bild 320728

Man kan fråga sig varför någon över huvud taget ska välja att starta datorn i Android-läget. En kallstart med Windows 7 tar visserligen tre gånger så lång tid (45 sekunder), men att väcka den från viloläge tar endast 20 sekunder. Det är bara fem extra sekunder jämfört med Android.

Windows 7 kan kännas en aning segare än XP Home, men operativsystemet är enklare att använda och dessutom slipper du alla begränsningar som finns i Android OS.

När det gäller D250:s utsida har väldigt lite förändrats. Datorn är lika tunn som tidigare och vår testenhet är lackad i en matt svart och en vit högblank färg. Men trots Acers ansträngningar på designfronten ser den ganska alldaglig ut bredvid en Samsung N110. Byggkvaliteten når, precis som tidigare, inte riktigt upp till de bästa i klassen. Den tunna undersidan är imponerande stabil, men både locket och gångjärnen under känns för rangliga.

Bild 320729
Programmen uppenbarar sig från en flik i högerkanten.

Datorn väger något mer än tidigare, 1,24 kilo, på grund av sex-cells-batteriet som sticker ut i bakkant. Det är dock ett välkommet tillskott. Första versionen av D250 gick att köra strax under tre timmar (vid lättare användning). Nu hänger den med i närmare åtta timmar.

Acer Aspire D250 är med i matchen när det gäller ergonomi. Tangentbordet är riktigt användbart, även om vi saknar lite motstånd i tangenterna och pekplattan är liten. Skärmen lyckas inte charma oss. Ljusstyrka och färgåtergivning är okej, men som så ofta i netbookgenren är kontrasten dålig. De förhållandevis kraftiga och kompetenta högtalarna är det enda som verkligen imponerar.

Uppdatering efterlyses
Acer har inte lyckats förvalta möjligheten att göra D250 till en storsäljare. Om datorn varit lika komplett som de bästa konkurrenterna skulle Googles Android-system, trots bristerna, kunnat vara ett starkt köpargument. Nu blir operativsystemet endast en tillfällig distraktion från en kompetent med ganska alldaglig netbook.

Vi hoppas fortfarande att framtida uppdateringar släpper in oss i mjukvarubutiken och tar tillvara den potential som finns i Android. Men i dag kan du hitta en mycket bättre netbook för en billigare peng.

Av: Sasha Muller

Faktaruta

Acer Aspire One D250 Android


För: Windows 7, bra högtalare och lång batteritid.
Emot: Android startar snabbt men är inte speciellt användbart i
skrivande stund.
Rekommenderas till: Dig som är sugen på att testa en standardnetbook
med ett ovanligt operativsystem och hoppas på att det blir bättre framöver.
Cirkapris:
4 150:- inkl. moms,
3 320:- exkl. moms.
(omräknat från GBP)
Tillverkare: Acer
Kontakt: www.acercomputer.se

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

2 kommentarer

Bo Gustafsson: Gäller detta även Win 7 Enterprise, som ju inte skulle omfattas av Windows 10 automatiska uppdateringar? Kan man blockera detta i WSUS?

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015