Test: Asus UL30A

Test: Asus UL30A

Publicerad

Det är svårt att inte gilla Asus UL30. Den är tunn, läcker och har ett strålande tangentbord. Synd att batteriet inte är lika fäst vid datorn.

Asus satte standarden i netbookgenren. Företaget var tidigt ute med sina smidiga Eee-modeller som bjöd på rejält med batteritid i ett skal som var funktionellt snarare än snyggt. Med UL30-serien försöker Asus göra dig mobil med stil. Vår testmaskin är en tunn och läcker historia bestyckad med Intels SU7300-processor på 1,3 gigahertz, fyra gigabyte internminne och Windows 7.

Datorn känns gedigen och är tyngre än man kan tro vid första anblicken. Därmed inte sagt att den väger speciellt mycket (cirka 1,7 kg). Under locket hittar vi en trevlig skärm på 13,3 tum och ett ännu trevligare tangentbord med rejält separerade tangenter. De är ganska låga, men ändå oerhört distinkta. Jag gillar att skriva på det här.

Skärmen är bra, men går inte riktigt att vinkla så mycket som jag vill. Datorn har flera smarta genvägar till förinställda energisparfunktioner. Med ett tryck på funktionstangenten och mellanslag växlar du enkelt mellan full prestanda, film- och batterisparläget.

Även musplattan är både ovanlig och lättanvänd. Den är placerad i samma nivå som delen under datorns tangentbord, men är överöst med små gropar (ungefär som i en golfboll) vilket gör att det är enkelt att känna om du placerar fingrarna rätt eller inte. Precis som många konkurrenter har plattan stöd för "multitouch". Klicka som vanligt med ett finger. Klicka med mittenknappen med två fingrar och högerknappen med tre. Du kan även skrolla genom att föra två fingrar över ytan.

Smartast är dock funktionen som försöker känna skillnad på medvetna och omedvetna pekningar och avaktiverar styrplattan så snart dina händer kommer i kontakt med plattan under tiden du skriver.

Det enda som inte håller måttet i UL30 är den fysiska musknappen och batteriet. Den förstnämnda är plastig jämfört med datorn i övrigt. Dessutom är den svårträffad. Och batteriet är visserligen kraftfullt och orkar driva datorn under en hel arbetsdag med varierat användande utan problem, men det glappar en aning i sitt fäste.

Om det är vårt testexemplar som levt ett för hårt liv eller om det är en generell miss i produktionen vet jag inte. Men kontrollera i butik innan du slår till.

I övrigt hittar vi VGA-, HDMI- och USB-anslutningar i datorns vänstersida. På högersidan sitter två USB-portar, läsare för minneskort och anslutningar för nätverk och ljud.

UL30 har även Asus snabbstartfunktion som kallas Expressgate. Minioperativsystemet bootar på några sekunder och innehåller bland annat en webbläsare och Skype. Men med tanke på att Windows 7 ändå kallstartar på under minuten och att datorn går från viloläge till ett fullt fungerande system ungefär lika snabbt som Expressgate är det oftast mitt förstaval.

Asus UL30 är inget prestandamonster, men har kraft nog för både jobb och underhållning (så länge vi inte pratar om tunga spel). Och formfaktorn är oerhört trevlig. Så när min gamla stekheta (bokstavligt talat) HP ger upp för gott ligger UL30 högt upp på min vill-ha-lista.

Faktaruta

Asus UL30A


För: Gedigen och stilren CULV-maskin med skönt tangentbord.
Emot: Svårträffad musknapp och glappande batteri.
Rekommenderas till: Dig som vill ha en smidig bärbar men inte kan tänka
dig en netbook.
Cirkapris:
Från 7 000:- inkl. moms,
5 600:- exkl. moms.
Tillverkare: Asus
Kontakt: www.asus.se

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

2 kommentarer

Bo Gustafsson: Gäller detta även Win 7 Enterprise, som ju inte skulle omfattas av Windows 10 automatiska uppdateringar? Kan man blockera detta i WSUS?

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015