Test: Samsung Syncmaster LD220Z

Test: Samsung Syncmaster LD220Z

Publicerad

Pekfunktionen i Samsungs nya Lapfitmodell är trevlig, men kanske mest en fingervisning om vad som komma skall.

Skärmarna i Samsungs Lapfitserie ska fungera som komplement till bärbara datorer. De har ingen traditionell skärmfot utan placeras direkt på skrivbordet i jämnhöjd med den bärbara.

Lapfit Touch, eller Syncmaster LD220Z som modellen egentligen heter, är en 21,5 tum stor pekskärm med stöd för så kallade multitouchfunktioner. Den är snygg och högblank och ser riktigt bra ut intill de flesta bärbara på marknaden. Även skärmytan är blank (glossy), men fungerar ändå bra i direkt solljus.

Upplysta knappar
Knapparna på fronten är dolda, men uppenbarar sig vid en lätt beröring intill av/på-knappen. Å ena sidan är det skönt att slippa distraheras av ett gäng knappar som alltid lyser, å andra sidan blir det lite av en chansning varje gång man ska ändra något i inställningarna. Trots pekfunktionerna i Lapfit måste du förresten använda upp-, ned- och selectknappen när du navigerar bland skärmens egna menyer.

LD220Z är ljusstark och med den så kallade Magicbright-funktionen och skärmens autojustering får du en trevlig bild som fungerar både till film och dokumenthantering.

Alltid närbild
Vi är dock lite oroliga över ergonomin. Pekfunktionen gör att du sitter närmare Lapfit än en traditionell skärm och i vanliga fall hade vi efterlyst möjligheter till höjdjustering. Samtidigt är det en fördel att ha skärmen i samma nivå som den bärbara datorn, så att du kan använda båda utan problem.

Portarna på baksidan är placerade på ett bra sätt. Det finns även en mikrofonanslutning och inbyggda stereohögtalare på tre watt. Det är praktiskt att köra ljudanslutningen via USB eftersom du slipper extra sladdar. Dessutom är ljudet väldigt klart och mycket bättre än i många bärbara datorer.

Att skärmen är ljusstark beror bland annat på att den använder en optisk pekteknik som inte kräver ett extra lager som mörkar ned och/eller försämrar bildkvaliteten. Pekfunktionerna fungerar i Windows XP, Vista och Windows 7. Men endast Windows 7 har stöd för så kallad multitouchteknik som innebär att du kan använda flera fingrar på en gång. För att använda pekfunktionerna måste du ansluta skärmen via både USB och VGA eller HDMI. (USB- och VGA-kablar är inkluderade i paketet, dock inte HDMI.)

Bild 319870

Gillar Internet Explorer
Vanliga standardskärmar upptäcks ofta direkt av operativsystemet, men här behöver du installera drivrutiner från den medföljande CD-skivan. Det är enkelt om du har Internet Explorer som standardwebbläsare, men övriga webbläsare visar inte innehållet på rätt sätt vilket innebär att du måste leta upp och installera filerna manuellt.

För dig med stora fingrar kan skärmens ram vara i vägen när du exempelvis ska stänga ett program genom att peka på krysset i fönstrets överkant. Applikationer som exempelvis Windows Live Photo Gallery har stöd för olika gester. Bland annat tvåfingerszoom och rotering av fotografier (i Windows 7). Outlook och många andra program har också stöd för så kallad "pinch to zoom" och du kan dra uppåt och nedåt på skärmen för att navigera bland dokument och webbsidor.

Skärmen ger ganska snabb respons på dina pekningar och det känns naturligt att använda gesterna. Men det är få affärsprogram som utnyttjar dem. Program som använder nyare, större gränssnitt - som Office 2010 - är mycket enklare att använda med en pekskärm än de med traditionella menyer. Du kan snabbt markera och ta bort meddelanden i Outlook, men att lägga till en påminnelse eller en kategori är mycket krångligare.

Inget att skriva på
I dagsläget är risken att pekfunktionerna i en skärm som LD220Z blir en gimmick. Att använda en tablet-PC känns mycket naturligare. Till skillnad från den mycket dyrare Wacom Cintiq kan du inte vinkla Lapfit tillräckligt för att det ska bli komfortabelt att använda den med ritprogram eller det inbyggda skärmtangentbordet i Windows.

Och Lapfitskärmen är för stor för att vara helt portabel. Med det sagt skulle den vara en strålande kompanjon under möten med presentationer, eftersom det känns väldigt naturligt att kontrollera Powerpoint genom att peka på skärmen.

Av: Simon Bisson

Faktaruta

Samsung Syncmaster LD220Z


För: Bra ljusstyrka, ljud och stöd för multitouch.
Emot: För stor för att vara riktigt portabel.
Rekommenderas till: Dig med en Windows 7-dator som behöver en extra
skärm med pekmöjligheter.
Cirkapris:
4 200:- inkl moms
3 360:- exkl. moms
Tillverkare: Samsung
Kontakt: www.samsung.se

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015