Test: Microsoft Excel 2010

Test: Microsoft Excel 2010

Publicerad

Excel 2007 skrev i praktiken om regelboken för användbarhet i kalkylapplikationer. Med det nya Ribbon-gränssnittet ändrades sättet som vi arbetade med programmet och vi har aldrig velat gå tillbaka. Nya Excel 2010 bjuder också på en hel del intressanta nyheter.

Denna gång finns, fullt förståeligt, inte så omvälvande förändringar som i förra versionen av Excel. Men 2010-versionen har ändå ett antal ess i rockärmen. De övergripande förändringar som genomsyrar resten av Office-sviten finns även här. Backstage-vyn fungerar bra, i synnerhet den kombinerade skriv ut/förhandsgranska-funktionen. Och den omdesignad, anpassningsbara, Ribbon-menyn kommer att komma till användning för de som använder de mer obskyra funktionerna i Excel.

Men för de avancerade användarna finns de viktigaste förändringarna under huven. Det som märks mest är att Excel nu är anpassat för att använda flera kärnor, vid exempelvis rendering av grafer och när man laddar stora dokument med många arbetsböcker.

Snabbare med fler bitar
Om du kör 64-bitarsversionen av antingen Windows Vista eller 7 får du valet att installera 64-bitarsversionen av Office 2010. Den huvudsakliga fördelen är att du kan arbeta med dokument större än två gigabyte. 64-bitars Excel arbetar också snabbare med stora arbetsböcker, förutsatt att du har tillräckligt med minne. Använder du tredjepartsapplikationer i Excel bör du dock tänka efter innan du väljer 64-bitars Excel - en del av dem kommer att sluta att fungera och även vissa makron kan kräva omarbetning.

Även pivottabeller och pivotgrafer körs snabbare, tack vare multitrådningen. SQL Server Analysis Services har också förbättrats och utökats, bland annat med namngivna och dynamiska set.

Om du behöver analysera miljontals rader, eller data från flera olika källor, kan du använda den nya PowerPivot för Excel. Denna separata insticksmodul ger snabb tillgång till berg av data, analyserar automatiskt relationer mellan tabeller och presenterar vitt skilda data på ett lättöverskådligt sätt.

Utöver detta finns det en hel rad små förändringar och förbättringar. Insticksmodulen Problemlösaren (Solver) har skrivits om med ett förbättrat gränssnitt och inkluderar nu även evolutionära, linjära och icke-linjära algoritmer. Och 33 funktioner, huvudsakligen inom statistisk analys och finanansområdet, har skrivits om för bättre noggrannhet.

Möjligheterna till dataanalys har också utökats. Den tydligaste nyheten är "Sparklines", en slags minidiagram som ryms i en cell och kan användas för att summera och presentera små dataset. Om man jämför ett vanligt diagram med de olika Sparklines-diagramen ser man snabbt att de kan vara mycket smidigare att använda.

Mycket gott för ögat
Fler visuella förändringar frodas också i Excel 2010. Villkorsbaserad formatering har fått fler stilar, inställningsmöjligheter och nya ikonuppsättningar. Du ges också fler möjligheter för att snabbt växla mellan vilken data som ska visas i tabeller genom "Slicer controlls". Även diagramhanteringen har förbättrats med mer kraftfull datahantering.

Programmerbarheten med VBA har förbättrats och makroinspelningen klarar bland annat av att formatera diagramelement. Och några sista funktioner har lagts till för att möjliggöra att alla Excel 4-makron kan kodas om till VBA. Du kan också använda Visual Studio för att skriva asynkrona funktioner till Excel, eller funktioner som använder ett beräkningskluster - bägge dessa nyheter kan drastiskt snabba upp beräkningarna i komplexa arbetsböcker.

Fortfarande på topp
Sist men inte minst kommer företagsanvändare att uppskatta de förbättrade samarbetsmöjligheterna i Excel 2010. Office Web Apps och Excel-tjänsterna i Sharepoint innebär att dina dokument kan visas lika bra i webbläsaren som i skrivbordsapplikationen. Sammantaget har dock dessa tjänster en bit kvar innan upplevelsen blir så bra som man skulle önska - det finns en del begränsningar och andras dokumentuppdateringar visas inte i realtid.

Sammantaget blir utlåtandet att Excel 2010 gör tillräckligt för att visa att det fortfarande är ett topprogram. Miniatyrdiagrammen och de nya pivottabellerna är visuellt tilltalande, men det är den uppsjö av mindre uppdateringar - i synnerhet på områdena hastighet och användbarhet - som gör denna version speciell.

Av: Redaktionen

Faktaruta

Microsoft Excel 2010

För: Mängder av små förbättringar och nya funktioner. Snabbare och mer användarvänligt. Bättre stöd för flera kärnor och 64-bitar.
Emot: Onlinesamarbetet kunde varit bättre.
Rekommenderas till: Excel-användare som behöver en ny stabil version med en hel del bra funktioner.
Cirkapris: 1 869:- inkl. moms, 1 495:- exkl. moms.
Tillverkare: Microsoft
Kontakt: www.microsoft.se
DMZ rekommenderar

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015