Test: Samsung N230

Test: Samsung N230

Publicerad

Vi lägger vantarna på Samsungs senaste netbook som bland annat bjuder på hela 10 timmars batteritid och den senaste Bluetoothversionen.

Lågt pris och låg vikt är ett par av de viktigaste egenskaperna i en netbookdator. Det förstnämnda innebär att du sällan kan räkna med det senaste i teknikväg, vilket ofta är en av huvudorsakerna till att man köper en ny dator. Men vill du byta ut din existerande minidator - eller köpa din allra första - finns det mycket att gilla med N230.

Många konkurrenter känns billiga och har dessutom ett utseende som matchar den låga prislappen. Samsungs minidator är visserligen inte lika robust som Dells hållbara Latitude 2110, men den känns ändå oerhört välgjord. Dessutom drar den blickar till sig tack vare sitt metalliska handlovsstöd, ett högblankt lock och kromade gångjärn.

Vinklade tangenter
Batteriet i Samsungdatorn pressar upp tangentbordet så att det är placerat lite i vinkel. Om man tycker att det är bekvämt eller ej är en smaksak. Batteriet är ändå hyfsat litet och inte alls lika stort och störande som i vissa andra netbookdatorer.

På en laddning kan du surfa oavbrutet i tio timmar. Ett resultat som få netbookdatorer vi testat kan matcha. Vid mer krävande arbetsuppgifter, som bildredigering till exempel, klarar sig batteriet hela 7 timmar och 17 minuter. Trots den rejäla batteritiden skulle vi inte vilja belasta Samsungdatorn med tyngre uppgifter alltför ofta. Den har trots allt bara en Atomprocessor på 1,66 gigahertz. Tillsammans med internminnet på en gigabyte är N230 tillräckligt kraftfull för att köra enklare kontorsrelaterade program och att surfa på webben. Det är dock enkelt att lägga till mer internminne på egen hand eftersom minnesplatsen går att komma åt från datorns undersida. Precis som de flesta moderna minidatorerna på marknaden är N230 laddad med Windows 7 Starter edition.

Bild 319481

Matt bildvisare
Operativsystemet fungerar för det mesta bra i netbooksammanhang. Samtidigt har det sina begränsningar, vilket kan vara värt att tänka på för alla köpsugna. Windows 7 Starter saknar de mer avancerade affärsfunktionerna från Professional-versionen så du får vare sig stöd för kryptering eller det virtuella Windows XP-läget. Och när en andra skärm är ansluten till VGA-porten kan du endast spegla innehållet från 10,1-tumsskärmen i N230. Upplösningen på andraskärmen är dessutom begränsad till 1 440 x 1 050 pixel oavsett dess faktiska upplösning.

10,1-tummaren är inte lika ljusstark som vi hoppats på, speciellt när ljusstyrkan sänks för att öka batteritiden. Den är dock tillräcklig för att vara läsbart. Skärmen har en matt yta så den reflekterar inte speciellt mycket från omgivande ljuskällor, något som kan vara oerhört störande på högblanka skärmar.

Vi gillar den direkta känslan i tangentbordet, men hade önskat att tangenterna var något större och gav en aning mer återkoppling när man trycker ner dem. Det är ändå bekvämt att skriva på, så länge du inte har speciellt stora fingrar. Endast ett fåtal tangenter är mindre än de övriga. Tyvärr ingår det frekvent förekommande @-tecknet i den kategorin. Det är en aning störande. Pekplattan är liten och precis. Knapparna är lite för små, men ger hygglig respons.

Senaste Bluetoothversionen
N230 är den första datorn vi testat som är laddad med Bluetooth 3.0. Det ska vara mycket snabbare när det gäller att överföra data än tidigare versioner av den trådlösa tekniken. Men eftersom det inte finns några externa enheter att kommunicera med, som också är Bluetooth 3-kompatibla, är det av liten betydelse i skrivande stund. Desto mer användbara är de tre USB 2-portarna, som även kan ladda enheter - som till exempel smarta mobiltelefoner - även när N230 sover.

Faktaruta

Samsung N230

För: Snygg minidator med bra batteritid och Bluetooth 3.0.
Emot: Windows 7 Starter edition, något ljussvag skärm.
Rekommenderas till: Dig som behöver en trevlig netbook med massor av
batteritid.
Cirkapris:
4 600:- inkl moms
3 680:- exkl. moms
Tillverkare: Samsung
Kontakt: www.samsung.se

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Köp vingar för pengarna

1 kommentar

Andreas Rejbrand: Marginellt mer troligt är att tangentbordet *avskräcker* andra användargrupper med sitt "spännande" utseende... De senaste åren har jag tyckt det har varit tråkigt att det inte längre...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015