Test: Dell Inspiron Duo

Test: Dell Inspiron Duo

Publicerad

Tillverkare efter tillverkare hoppar på tablet-trenden. Men Dell väljer en egen väg. Bärbara Inspiron Duo är en mix av en netbook med Atomprocessor och en surfplatta.

Med tanke på den förhållandevis blygsamma prislappen har Dell lyckats riktigt bra med utsidan. Datorn väger cirka 1,3 kilo och andas premiumkvalitet snarare än budget. Hörnen har läckra, rundade, lite gummiaktiga kanter och under det svagt mönstrade locket är det lika stilrent och lågmält elegant.

Tittar vi närmare på skärmen uppenbarar sig en ljusstrimma mellan bildvisarens inner- och ytterkanter. Det avslöjar vad som är speciellt med Duo. Om man lossar ovansidan av den högblanka skärmen kan den snurra baklänges ett halvt varv. Magneterna som håller den på plats tar åter tag i skärmen efter 180-graderspiruetten. Jämfört med den något klumpiga känslan i en mer traditionell tablet-enhet är Duos transformering från en traditionell bärbar till en datorplatta i det närmaste graciös.

Bild 333720
   Dell har lyckats bra med utsidan.

Sparat under ytan
Allt bra så långt alltså, men givetvis har Dell dragit åt svångremmen någonstans för att pressa ned priset på Duo. Det är prestandan som blir lidande. Även med två gigabyte icke uppgraderbart internminne är den dubbelkärniga Atom N550-processorn långt ifrån snabb. Då kanske man hoppas att den strömsnåla processorn ger en strålande batteritid. Så är dock inte fallet. Dell-datorn ger upp redan efter 3 timmar och 40 minuter i vårt test vid lättare användning.

HD-film fungerar dock bra tack vare Broadcom Crystal HD. Även om många Atommodeller normalt får problem med HD-film klarar Duo även våra mest krävande 1080p-filer. Webbaserat innehåll får den dock kämpa med. Trots att vi testar flera olika webbläsare och en mix av uppdaterade drivrutiner får vi aldrig Duo att visa HD-innehåll från Youtube utan problem.

Det är synd. Bildkvaliteten är bra och 10,1-tummaren har en relativt hög upplösning på 1 366 x 768 pixel. Bilden är riktigt skarp även om färgåtergivningen är godkänd snarare än bra. Så det finns utrymme för förbättringar. 

Betraktningsvinkeln är heller inte den bästa vilket ställer till det när du använder Duo som en datorplatta. Du får vinkla den åt än det ena och än det andra hållet för att ta del av innehållet på bästa sätt.

Inte pekanpassad på djupet
I tablet-läget startar Dells Duostagemjukvara automatiskt. Den innehåller stora fingervänliga ikoner och ger dig snabbt åtkomst till en rad applikationer. Bland annat musik, bilder, filmer, internet och spel.

Bild 333721
Vi vill ha fler pekvänliga program.

Pekar vi lite på ytan blir man dock snabbt besviken. Lägg fingret på en ikon så skickas du bryskt tillbaka till skrivbordet i Windows. Där vi hoppats på ett enhetligt användargränssnitt hittar vi något som i bästa fall kan beskrivas som amatörmässigt. Internetikonen kör helt enkelt igång Internet Explorer och spelikonen skickar dig till de inbyggda spelen i Windows 7. Och när vi pekar på den Paint-liknande ikonen öppnas Cyberlinks Youpaint program tillsammans med ett meddelande om att skärmens nuvarande upplösning inte rekommenderas för programmet.

Dells egna program, som till exempel Photo-, Music- och Videostage, är något mindre dåliga. De har attraktiva pekgränssnitt och ett gäng trevliga funktioner. Men i slutändan visar de sig också vara allt annat än överväldigande. Det säger en del när det bästa i vår engelska testmaskin är Dells Bookstage. E-bokläsaren är K–NFB:s Blio-mjukvara och innehåller en väl integrerad bokhandel med ett urval av kostnadsfria titlar tillsammans med betalpublikationer.

Bild 333718
  Duo har både 802.11n och Bluetooth 3.
Tangentbordet är bra, liksom pekplattan. Men vi saknar anslutningsmöjligheter. Enheten har ingen videoutgång, endast två USB-portar och en hörlursutgång samt inbyggt 802.11bgn-nätverk och Bluetooth 3. Du kan köpa till en dockningsstation med JBL-högtalare och ethernetanslutning, men inte heller här hittar vi vare sig VGA/DVI- eller HDMI-anslutning så den lockar inte direkt.

Det största problemet är dock att Duos hårdvara helt enkelt inte är tillräckligt kraftfull för att leverera en smart, raffinerad användarupplevelse. Använder man tangentbord och pekplatta är det enkelt att stå ut med den långsamma Atomprocessorn. Men när varje pekning efterföljs av en lång paus övergår vår småirritation lätt i till raseri.

Köp en Ipad
Även om vi älskar den snurrande 10,1-tummaren och den oerhört vackra utsidan går det inte att tycka om Duo. Om du har runt 6 000 kronor i plånboken har du två alternativ. Köp en Ipad eller en ultraportabel 11,6-tumsdator. Och vad du än gör, håll dig borta från Dells ambitiösa misslyckande.

Dell Inspiron Duo

För: Duo är en riktigt trevlig maskin med en smart, roterbar, skärm.
Emot: Undermålig prestanda. För få pekvänliga program. Tveksam batteritid.
Rekommenderas till: Dig som bryr dig om mer om utsidan än insidan.
Cirkapris: 6 000 kronor inkl. moms, 4 800 kronor exkl. moms.
Tillverkare: Dell
Kontakt: http://www.dell.se

On
Off

3 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Datormagazins besökare

Windows 10 nu rekommenderad uppdatering

4 kommentarer

Andreas Rejbrand: @Reuter: Tack för länken! Det var hoppfull läsning, och ett tänkbart alternativ i framtiden. Dock är jag ändå väldigt nöjd med min nuvarande Windows 7-maskin, och jag har på senare år börjat tro...

Månadens fråga

 • Vad är ditt förhållande till IT?

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?För dig som vill veta mer: prenumerera

Datormagazin är datortidningen för dig som vill veta mest. Vår ambition är att göra en tidning med djupare och mer avancerade artiklar än vad du hittar i andra datortidningar. Samtidigt väjer vi inte för att på ett handfast sätt förklara hur saker och ting fungerar. Du ska alltid känna att du har nytta av tidningen.
Välkommen till Sveriges största tidskrift för avancerade datoranvändare!

Beställ prenumeration och betala direkt online

 • Datormagazin 1-2016

 • Datormagazin 12-2015

 • Datormagazin 11-2015

 • Datormagazin 10-2015

 • Datormagazin 9-2015

 • Datormagazin 8-2015

 • Datormagazin 7-2015